Let op met zwemmen in natuurwater

Foto: Gemeente Heusden

Wist je dat brandhaartjes van de eikenprocessierups ook op het water kunnen blijven drijven? Let daarom op met zwemmen in natuurwater. In gebieden waar eikenprocessierupsen zitten, zijn er waarschuwingsborden geplaatst. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de afgraving in Drunen

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups houdt Nederland flink bezig. Ook in Heusden merken we goed dat de rupsen er weer zijn en bestrijden we ze met de mogelijkheden die we hebben. Na vorig jaar hadden we ons voorbereid op een toename van de rupsen, maar net als heel Nederland zijn we verrast door de enorme toename die we nu zien.

Werkzaamheden
Wij hebben de eikenprocessierups eerder dit jaar preventief bestreden in twee ronden. Vanaf week 24 is de aannemer gestart in onze gemeente met het verwijderen van nesten. In week 27 hebben we meerdere aannemers ingehuurd. Op dit moment bestrijden zij 5 dagen in de week in onze gemeente. Aan de Tuinbouwweg heeft de buitendienst zogenaamde feromoonvallen geplaatst om te onderzoeken of dit een geschikte manier is om de rupsen te beheersen. Dit is een proef. Ondanks de extra inzet van meerdere aannemers blijven we een lange lijst van locaties houden (zie hieronder) waar eikenprocessierupsen zitten. We werken nog steeds met man en macht om de overlast te beperken. Een aantal locaties zijn inmiddels vrij gemaakt van eikenprocessierupsen. Het gaat hier vooral om plaatsen waar veel mensen vaker samenkomen, zoals schoolpleinen, BSO’s en speeltuinen. Bekijk hieronder om welke locaties het gaat. Op dit moment bestrijden we op doorgaande wegen waar fietspaden aanliggen.

Helaas zijn er zoveel meldingen, al meer dan 300, dat we rustig kunnen zeggen dat in onze hele gemeente overlast is van deze rupsen. Daarom moeten wij keuzes maken op welke locatie de bestrijders aan de slag gaan. Daarnaast is het bestrijden van eikenprocessierupsen een tijdrovende klus. Wist je dat we in 6 dagen tijd alleen de Nieuwkuijksestraat en Bosscheweg vrij hebben kunnen maken van eikenprocessierupsen. Bij maar acht eikenbomen haalden we maar liefst 45 kilo aan nesten en rupsen weg!

Waarschuwingen
Door de enorme toename van eikenprocessierupsen is het helaas niet mogelijk om overal de nesten te verwijderen. Op doorgaande wegen en fietspaden waar we de eikenprocessierupsen hebben aangetroffen hebben we ook waarschuwingslinten geplaatst. Je kunt dan zien of hier rupsen zitten. Op andere locaties plaatsen wij waarschuwingsborden met waarschuwingslint, wij adviseren om dan een andere route te kiezen. Wij blijven continu monitoren waar de nesten zich bevinden om prioriteiten te bepalen.

Zwemmen in natuurwater
De temperaturen schieten deze week weer omhoog. Let daarom goed op als je gaat zwemmen in natuurwater. De haren van de eikenprocessierups kunnen in het water drijven. Wij adviseren dan ook om niet in natuurwater te zwemmen waar eikenprocessierupsen aanwezig zijn. Wij plaatsen waarschuwingsborden in gebieden waar eikenprocessierupsen zitten.

Heb je ergens eikenprocessierupsen gezien meld dit aan de gemeente via de Buitenbeterapp, per mail via [email protected] of telefonisch via (073) 513 17 89.

Locaties
Tot nu toe hebben we zo’n 300 meldingen gehad van locaties met eikenprocessierupsen. Overzicht van locaties met eikenprocessierupsen

De aannemer heeft op meerdere locaties (nesten van) eikenprocessierupsen weg gezogen. We laten de (eventuele) waarschuwingsborden / linten wel staan omdat we deze allemaal in één keer weghalen. Overzicht van locaties vrij van eikenprocessierupsen

Gemeente Heusden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Reacties

0