Heusden organiseert inloopspreekuur wateroverlast

Foto: FPMB Erik Haverhals

Op dinsdag 9 november van 19.00 uur tot 21.00 uur organiseert gemeente Heusden op het gemeentehuis in Vlijmen een inloopavond met het thema ‘Wateroverlast’. Tijdens deze avond kun je met al jouw vragen over water(overlast) binnen de gemeente binnenlopen. Onder andere burgemeester Willemijn van Hees en wethouder Kees van Bokhoven zijn bij deze inloopavond aanwezig.

Hevige regenval
In de avond van 10 september ontstond wateroverlast in delen van Vlijmen en Drunen door kortstondige, zware neerslag. Burgemeester Van Hees bezocht een dag later enkele straten en heeft opdracht gegeven na te gaan of er problemen waren met het afvoersysteem.

De neerslag was zwaar en is heel lokaal in een smalle strook over de gemeente getrokken. Dit blijkt uit de gegevens van de regenmeters en de radarbeelden. Er waren geen storingen in de gemalen, in de bergbezinkbassins of in het afvoersysteem. Toch stonden er straten blank en liep er water in kelders en gebouwen.

Hoe kan dat?
Dat komt door een combinatie van factoren. Allereerst viel er erg snel heel veel neerslag en viel deze heel lokaal. De grote bui viel bovendien op het moment dat het afvoersysteem nog voller was dan normaal door een eerdere bui rond 20.00 uur. Hierdoor kregen zowel de openbare ruimte als particuliere gebouwen, woningen en tuinen veel water te verstouwen.
Bij heftige neerslag stroomt water van de daken van woningen en gebouwen, via dakgoten, regenpijpen etc. naar de afvoer van deze gebouwen. Wanneer deze afvoer overbelast raakt, stroomt het water al snel de woning, de kelder of het gebouw in. Zeker wanneer ook de openbare ruimte op hetzelfde moment te veel water te verstouwen krijgt. De openbare en particuliere afvoersystemen kunnen elkaar dan niet helpen.
In de openbare ruimte moesten zowel de riolering als het oppervlaktewater heel snel een grote hoeveelheid water verwerken. Bij de riooloverstorten kwam dit samen.

Subsidie
Je kunt subsidie krijgen als je je bestaande situatie aanpast en jouw regenpijp wilt ‘afkoppelen’ van het riool. Dit houdt in dat je het regenwater van je eigen dak niet langer afvoert naar de riolering. Dit water wordt dan ter plaatse opgevangen (bijvoorbeeld via een grindkoffer of infiltratiekrat) het kan dan vervolgens wegzakken in de bodem. Je kunt het water ook opvangen op je dak door een groendak aan te leggen. Ook daar is subsidie voor.

Hiermee draag je bij aan minder volle riolen bij hevige regenval en daarmee draag je dus ook bij aan het voorkomen van wateroverlast in je eigen straat of andere straten in je omgeving. Meer informatie vind je op: www.heelheusdenduurzaam.nl en subsidie aanvragen kan via www.heusden.nl/ waters

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen