Deel 3 Begroting 2022: Lokale lasten

Foto: Ad Kraamer

In de jaarlijkse begrotingsvergadering op 11 november 2021 stelde de gemeenteraad de begroting 2022 vast. Hiermee verdeelde de gemeenteraad een totaalbudget van € 126 miljoen. Dit is de laatste begroting van de bestuursperiode 2018-2022. Met deze begroting draagt de gemeenteraad de financiën van de gemeente over aan de volgende gemeenteraad en het volgende college.  In een serie artikelen wordt meer verteld over de begroting voor 2022. Dit is het derde artikel in deze reeks.

Lokale lasten: niemands hobby
Niemand heeft als hobby het betalen van de lokale belastingen en heffingen. In deze reeks artikelen over de begroting 2022 geeft men uitleg waar we ons geld – jouw belastinggeld – aan uitgeven. In dit artikel wordt gekeken echter naar de hoogte van de Heusdense lokale belastingen en heffingen. Die horen nog steeds tot de lagere van Nederland. In de begroting 2022 verlagen ze de tarieven voor de afvalstoffenheffing. Daardoor blijven de totale lokale lasten volgend jaar ongeveer gelijk met die van dit jaar.

Welke lokale belastingen en heffingen hebben we?
In Heusden zijn dat:
• Onroerend zaak belasting – dit is een algemene heffing die niet voor een vast doel bestemd is. De gemeenteraad bepaalt waar geld uit de OZB aan wordt uitgegeven.
• Hondenbelasting – hiervan wordt de uitvoering van het hondenbeleid betaald.
• Afvalstoffenheffing – om de kosten voor afvalinzameling en –verwerking te betalen.
• Rioolheffing – met dit geld zorgen we voor een doelmatig werkende riolering en het beheersen van afvalwater, hemelwater en grondwater.
• Parkeerbelasting – ingevoerd om de parkeerdruk in de vesting Heusden te reguleren.
• Lijkbezorgingsrechten – dit geld gebruiken we vooral voor het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaatsen.
• Toeristenbelasting – dit geld wordt geïnd van personen van buiten de gemeente die hier overnachten in een toeristische accommodatie.
• Reclamebelasting – deze geldt voor een gebied in Drunen en de opbrengst gaat grotendeels naar de Stichting Kernmanagement Drunen.
• Leges – je betaalt leges als je gebruik maakt van gemeentelijke diensten, zoals reisdocumenten, vergunningen of bij een huwelijk.

Op Heusden.begroting-2022.nl staat een totaaloverzicht staan van de lokale heffingen en belastingen.

Kwijtschelding belastingen
Jaarlijks maken ongeveer 650 mensen gebruik van onze kwijtscheldingsmogelijkheden. Op 23 november besloot ons college nog openstaande belastingschulden bij de gemeente kwijt te schelden voor gedupeerden van de Toeslagenaffaire

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen