Aanpak van vervuiling afvalbakken in openbare ruimte

Foto: Gemeente Heusden

Op verschillende locaties in de openbare ruimte in de gemeente Heusden staan afvalbakken. Bijvoorbeeld langs wandelroutes, in winkelcentra en bij speeltuintjes. Deze bakken zijn bedoeld voor afval dat je wil weggooien tijdens een wandeling of het buitenspelen. Denk aan snoeppapiertjes, blikjes of fastfood verpakkingen. 

Controle
Ongeveer een jaar lang controleerden we alle afvalbakken in de gemeente en hielden we bij wat voor afval er in zat. In bijna 50 afvalbakken vonden we vooral huishoudelijk afval. Dit is niet de bedoeling want dan zit de afvalbak veel te snel vol en past het afval waarvoor de bak bedoeld is er niet meer in. Huishoudelijk afval hoort niet in een afvalbak in de openbare ruimte. Je verzamelt het thuis en brengt het vervolgens naar de ondergrondse restafvalcontainer of in de PMD- of GFT-container.

Maatregelen
Op de afvalbakken waar we vaak huishoudelijk afval hebben, plakken we binnenkort een sticker. Ook komt er een spijltje in de inwerpopening van het afvalbakje. Hierdoor is het moeilijker om er een zak huishoudelijk afval in te gooien.

Natuurlijk houden we bij wat het effect van deze maatregelen is. We hopen hiermee een signaal af te geven waardoor de afvalbak weer gebruikt wordt waar deze voor bedoeld is. Als we nog steeds huishoudelijk afval in de afvalbakken zien, hangen we als laatste waarschuwing een label aan de bak. Als er hierna dan nog steeds huishoudelijk afval in zit, bestaat de kans dat we die afvalbak weghalen.

Ook plaatsen we in enkele afvalbakken een blikopening. Dit is een klein gat waarin precies een flesje of een blikje past. Dit doen we bij afvalbakken die we liever niet willen weghalen, zoals bij winkelcentra, milieuparkjes of bij een bushalte.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties

Cookieinstellingen