Oekraïense vluchtelingen namen hun intrek in het oude pand van de Haarstek

Foto: Gemeente Heusden

Op donderdag 11 augustus was het zover! De Oekraïense vluchtelingen namen hun intrek in de gemeentelijke opvanglocatie in het oude pand van de Haarstek aan de Pater van den Elsenstraat 25a. Druppelsgewijs kwamen de vluchtelingen aan op de locatie.

Zij werden welkom geheten door locatiebeheerder Ina van de gemeente Heusden en twee zeer behulpzame vrijwilligers die als tolk fungeerden. Ze kregen een passende kamer toegewezen. Na het uitpakken van de spullen was er tijd om te rusten. Op dit moment wonen er 26 personen in het pand. Er is nog ruimte voor 4 personen. De locatiebeheerder en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zijn de komende weken regelmatig te vinden in de opvanglocatie om verschillende zaken uit te leggen en te helpen waar nodig. Denk bijvoorbeeld aan het zelfstandig wonen in de opvanglocatie, medische verzorging maar ook het inschrijven bij de gemeente. De groep vluchtelingen die zijn intrek hebben genomen is divers. Zo zijn er vijf complete gezinnen (vader, moeder en kinderen) aangekomen. De gezinnen bestaan voornamelijk uit basisschoolgaande kinderen. De vluchtelingen zijn al enigszins bekend in Nederland. Ze zijn uit andere delen van het land verhuisd naar Haarsteeg. Er zijn ook een paar vluchtelingen die al bekend zijn in de gemeente omdat zij vanuit Vlijmen en de Mariënkroon verhuizen naar de opvanglocatie in Haarsteeg. Een aantal bewoners heeft al werk. De kinderen moeten na de zomervakantie naar school. Hiervoor zijn we in overleg met stichting Scala.

De vluchtelingen zijn vrij om te gaan en staan waar ze dat willen. Je zult de nu vast vaker tegenkomen in jouw buurt. Ondanks de taalbarrière kun je gewoon een gesprekje aanknopen met de vluchtelingen. Met handen en voeten kom je best een eindje. Er zijn ook handige (gratis) vertaalapps zoals Microsoft Translator, Say Hi of Google translate. We adviseren om het gesprek in eerste instantie luchtig te houden.

opvang oekraine​​​​​Terugblik inloopbijeenkomst
Ondanks de hoge temperaturen en de zomervakantie was het lekker druk op woensdag 10 augustus in het oude pand van de Haarstek aan de Pater van den Elsenstraat 25a. De gemeente organiseerde een inloopbijeenkomst waarbij omwonenden en andere geïnteresseerden een kijkje konden nemen in de gemeentelijke opvanglocatie in Haarsteeg. De opvanglocatie is flink verbouwd en gereed om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Meer dan 50 personen kwamen ‘even’ binnenlopen om een kijkje te nemen. Ze werden welkom geheten door medewerkers van de gemeente. Tijdens een rondleiding door het gebouw werden meteen allerlei vragen gesteld en beantwoord. Ook burgemeester Willemijn van Hees ging met veel omwonenden in gesprek. De algemene conclusie van de bezoekers is dat de opvanglocatie er netjes en sfeervol uitzag. Er is flink verbouwd en de oude indeling van de Haarstek is bijna niet meer te herkennen maar wel klaar om de Oekraïners welkom te heten in de buurt.

Veelgestelde vragen tijdens de inloopbijeenkomst

Hoe lang duurt de opvang van Oekraïense vluchtelingen?
We willen Oekraïense vluchtelingen een plek bieden die het normale leven zo goed mogelijk benadert en die we samen zo lang als nodig is kunnen blijven bieden. De situatie in Oekraïne is onzeker en dat zal ook nog een tijd zo blijven. De vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Zij moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (2001/55 EG) geeft in Nederland recht op opvang en medische zorg. En onderwijs voor minderjarige kinderen. Het geeft ook de mogelijkheid om te werken. Oekraïners die  onder de richtlijn vallen, mogen sowieso tot 4 maart 2023 in Nederland blijven. Hoe de situatie daarna gaat zijn weten we als gemeente nu niet.

Wat gebeurt er met het pand nadat de Oekraïense vluchtelingen zijn vertrokken?
De opvang van Oekraïense vluchtelingen heeft op dit moment prioriteit. Hoelang deze opvang gaat duren is nog onbekend. Ondanks dat het pand verbouwd is, is de locatie nog steeds in beeld als woningbouwlocatie.

Waar moet ik overlast melden?
Ongeveer 30 nieuwe bewoners in de straat brengt de nodige impact met zich mee. Een deel van de Oekraïense vluchtelingen moet ook nog wennen aan het leven in Nederland. We vragen dan ook jouw geduld en hulp om het leven met elkaar zo goed als mogelijk in te richten. Bij overlast kun je, met behulp van vertaalapps, proberen duidelijk te maken dat je overlast ervaart. Lukt dit niet geef dit dan aan bij de gemeente. De locatiebeheerder kan dan jouw boodschap overbrengen. Heb je overlast door verbouwingen aan het pand, dan horen we dit ook graag. We bekijken dan of we het kunnen oplossen of aanpassen. Meldingen kun je doorgeven via [email protected] of telefonisch op (073) 513 17 89. Meldingen die niet kunnen wachten en buiten kantoortijden vallen kun je doorgeven aan de politie via 0900-8844 of met spoed op 112.

Kan ik hulp bieden of materialen afgeven?
We vinden het hartstikke leuk en fijn dat Oekraïense vluchtelingen betrokken worden in de buurt en dat er omwonenden zijn die eventueel kunnen helpen. Wil je een activiteit organiseren geef dit dan aan bij de gemeente. Dan kunnen we samen inschatten of er behoefte aan is bij de vluchtelingen.

Wil je bijvoorbeeld kleding of speelgoed doneren ook dan horen we dit graag. We zamelen alleen gericht materialen in. Als we materialen of kleding zoeken dan laten we dit weten in de volgende nieuwsbrief. Op dit moment is nog niet duidelijk waar de vluchtelingen behoefte aan hebben.

Wil je ondersteuning bieden als vrijwilliger? Geef dit dan ook aan bij de gemeente. Je kunt de gemeente bereiken via (073) 51 31 789 of per mail op [email protected]. Je kunt je mail richten aan de locatiebeheerder van de opvanglocatie.

Op de hoogte blijven
Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Haarsteeg? Meld je dan aan voor deze nieuwsbrief via [email protected]. Afmelden kan ook via dit mailadres. Op de website www.heusden.nl/oekraine vind je meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Heuden. Hier vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen en handige doorverwijzingen. Heb je naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen? Neem dan contact op met ons Klantcontactcentrum op telefoonnummer (073) 513 17 89.

Bron: Gemeente Heusden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Reacties

Cookieinstellingen