Ambassadeur Oekraïne bezoekt opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen

Foto: Gemeente Heusden

Maandag 11 december was er een bijzonder bezoek in de gemeente Heusden. De ambassadeur van Oekraïne, Oleksandr Karasevych, bezocht samen met honorair consul, Karel Burger Dirven, een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen.

Burgemeester Willemijn van Hees heette de ambassadeur en honorair consul van harte welkom in Drunen. Samen spraken zij over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente. ‘’Ik vond het belangrijk om te laten zien hoe wij in Heusden op een kleinschalige wijze een thuis bieden. Dit doen we door deze mensen verspreid door de gemeente op te vangen omdat we geloven dat dit de beste manier is om mee te doen in de Heusdense maatschappij. We zien dat het werkt. Veel Oekraïners vinden werk en de kinderen gaan naar school. Maar we zien ook dat er meer opvangplekken nodig zijn.

De voortdurende oorlog in Oekraïne zorgt voor een aanhoudende instroom van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Het lijkt erop dat dit op korte termijn niet verandert. Daarom zoeken we naar creatieve oplossingen voor opvanglocaties zodat de reguliere woningvoorraad beschikbaar blijft voor anderen’’, aldus burgemeester Willemijn van Hees. Tijdens het bezoek overhandigde de burgemeester een kunstwerk gemaakt door Oekraïense kinderen en het prentenboek dat onlangs gepresenteerd werd. Dit prentenboek is gebaseerd op de ervaringen van 14 gevluchte Oekraïense gezinnen uit de gemeente Heusden en onlangs verspreid in de opvanglocaties. De ambassadeur nam Oekraïense boeken mee en overhandigde deze aan Bibliotheek Heusden. Het initiatief om Oekraïense boeken in te zamelen voor Oekraïense vluchtelingen is opgezet door de vrouw van president Zelenski.

Rondleiding in een opvanglocatie
Na het gesprek bezocht de burgemeester met de ambassadeur en de honorair consul een opvanglocatie in Drunen. Verschillende bewoners kregen de kans om in gesprek te gaan met de ambassadeur. Tijdens de rondleiding gaf de ambassadeur aan positief verrast te zijn over de opvang in Heusden: ‘’Het is mooi om te zien dat er kleine opvanglocaties in de gehele gemeente zijn. Daardoor hebben deze mensen sneller een band met elkaar maar kunnen ze ook meedoen aan de Nederlandse maatschappij’’. Honorair consul Karel Burger Dirven vult aan: ‘’Ik zie dat de Oekraïense vluchtelingen met zorg worden opgevangen. Naast een thuis is er ook aandacht voor geestelijke zorg, dat is goed om te zien!’’.

Het bezoek werd informeel afgesloten in cultureel centrum De Voorste Venne met typische Oekraïense en Hollandse hapjes. Sommige vluchtelingen spraken met de ambassadeur om zorgen te delen of vragen te stellen. Natuurlijk was er ook een moment om samen op de foto te gaan.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen