Heusden verlegt regionale samenwerking naar Hart van Brabant

Foto: Gemeente Heusden

De gemeenteraad van Heusden heeft besloten om als primaire regio voor samenwerking te kiezen voor de regio Midden-Brabant. Daarmee verlaat zij de samenwerkingen met RNOB en AgriFood Capital in de regio Noordoost-Brabant. Een logische keuze op een logisch moment.

Dansen op verschillende schalen
De gemeente Heusden werkt in twee regio’s samen: Noordoost-Brabant en Midden-Brabant. In het coalitieakkoord van Heusden is afgesproken om in deze raadsperiode een keuze te maken op welke regio Heusden zich primair gaat richten.

“Omdat het samenwerkingsconvenant in de regio Noordoost-Brabant komend jaar afloopt, is het nu een logisch moment om een keuze te maken. De gemeenteraad van Heusden heeft de keuze gemaakt voor de regio Midden-Brabant”, aldus burgemeester Van Hees van de gemeente Heusden. “Heusden werkt binnen meerdere samenwerkingsverbanden en dat in twee regio’s, namelijk Midden-Brabant en Noordoost-Brabant. Dat noemen wij ‘dansen op verschillende schalen’. Maar het werken in meerdere regio’s betekent voortdurend keuzes maken over prioriteiten en inzet.

Investeren in beide samenwerkingen bleek te intensief voor de beschikbare middelen en bestuurlijke en ambtelijke capaciteit. Ondanks de goede bedoelingen, merkten we dat het moeilijker werd de juiste balans te vinden. Het is voor ons duidelijk geworden dat we een keuze moeten maken. Die keuze is gevallen op regio Midden-Brabant.

We hebben de samenwerking in beide regio’s de afgelopen jaren als waardevol ervaren. Tegelijkertijd zagen we dat voor Heusden het zwaartepunt verschoof naar Midden-Brabant.”

In die regio werkt Heusden samen in het sociaal domein, arbeidsmarkt, werk en inkomen en de regionale energie- en klimaatstrategie. Dat maakt het voor Heusden logisch om vanaf 2025 volledig voor Midden-Brabant te kiezen: Hart van Brabant en Midpoint. Daarmee stopt de samenwerking in de regio Noordoost-Brabant met de overheidssamenwerking in RNOB en met de triple-helix samenwerking in AgriFood Capital.

Goede buren
Met deze keuze van Heusden houdt natuurlijk niet alle samenwerking op. Wegen en fietspaden houden namelijk niet ineens op bij de gemeentegrenzen en het water gaat niet ineens anders stromen. “Wij vinden we het natuurlijk jammer dat Heusden uit onze samenwerking gaat. Wel hebben we begrip voor de keuze. Heusden is altijd een fijne samenwerkingspartner geweest en we blijven goede buren!”, zegt burgemeester Mikkers, voorzitter van RNOB en AgriFood Capital. “’We gaan door met werken aan de grote opgaven en ambities van onze regio. We blijven daarbij Heusden betrekken, maar minder intensief dan we nu doen.”

Burgemeester Van Hees: “We zijn gewend met al onze buurgemeenten samen te werken. Dat stopt natuurlijk niet. Lopende afspraken komen we gewoon na en als dat in de toekomst nodig is, werken we graag samen met onze buren in de regio Noordoost-Brabant”.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen