Uitkomst systeemonderzoek duurzame warmteoplossing vesting Heusden

08 jul , 16:09 Gemeente
csm csm luchtfoto hsd website 687cc2ab64 1 479f491558
Gemeente Heusden

De gemeente Heusden wil samen met haar inwoners stappen zetten naar een toekomst zonder aardgas. Dat is in vestingstad Heusden best een uitdaging, vanwege de vele monumenten, het beschermde stadsgezicht en het beschermde dakenlandschap. Veel bewoners vragen zich af of het mogelijk is om de vesting duurzaam te verwarmen – en zo ja, op welke manier dat betaalbaar kan.

Daarom liet de gemeente onderzoek doen door adviesbureau De WarmteTransitieMakers. Dit onderzoek geeft een beeld van de mogelijke duurzame warmteoplossingen voor de vesting, inclusief de inzet van lokaal geproduceerde groene waterstof. In dit nieuwsbericht lees je de uitkomsten van het onderzoek.

Waterstof op korte termijn niet haalbaar
Waterstof is een duurzame energiedrager die in de toekomst waarschijnlijk een belangrijke rol gaat spelen, vooral voor industrie en zwaar transport. Maar uit het onderzoek blijkt dat waterstof op dit moment géén haalbare of betaalbare oplossing is voor de vesting. Er zijn op dit moment geen subsidies beschikbaar, en betrokken partijen zoals het Rijk, TNO en Enexis zien geen mogelijkheden voor een proefproject met waterstof in Heusden.

Kansrijke alternatieven: warmtenet en warmtepomp
Toch zijn er ook hoopvolle uitkomsten. In grote delen van de vesting lijkt het straatbeeld geschikt voor de aanleg van één of meerdere warmtenetten. Daarnaast kunnen sommige woningen mogelijk gebruikmaken van een (bodem)warmtepomp. Het advies is om deze alternatieven verder te onderzoeken. Blijkt uit vervolgonderzoek dat ook deze opties niet haalbaar of betaalbaar zijn, dan kan op de langere termijn duurzaam gas – zoals groene waterstof of groen gas – alsnog een optie worden.

Wat kunt u nu al doen?
Welke oplossing er uiteindelijk ook komt, bewoners kunnen nu al stappen zetten om hun woning energiezuiniger te maken. Denk aan het isoleren van uw woning en het aanschaffen van een hybride warmtepomp die inpandig wordt geplaatst. Het uitgangspunt hierbij is ‘spijtvrij isoleren’. Spijtvrij isoleren betekent dat je niet alleen let op de directe energiebesparing, maar de isolatie aanbrengt met het oog op de toekomst. Zodat je het in de toekomst niet meer hoeft aan te passen. Met andere woorden: zodat je geen spijt krijgt dat je het niet in een keer goed hebt aangepakt.  

Wat doet de gemeente?
De gemeente Heusden blijft de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzame warmte op de voet volgen. Zo neemt de gemeente deel aan een leertraject met het Rijks Cultureel Erfgoed over de verduurzaming van historische binnensteden. Aan de hand daarvan bekijken we welk vervolgonderzoek we het beste kunnen doen. 

Het volledige onderzoeksrapport is hier te vinden (pdf, 6 MB).

Kijk ook op: 

Bron: Gemeente Heusden