Zo voorkom je verrassingen en gedoe bij auto huren in buitenland

07 jul , 12:01 Nieuws
pexels negativespace 97079
Pexels

Je hebt eindelijk je koffers van de band gehaald, loopt enthousiast richting de balie van de autoverhuurder, en dan begint het gedoe. Opeens blijkt je Nederlandse rijbewijs niet voldoende, probeert een verhuurder een extra’tje te verkopen of moet je veel meer betalen dan gedacht. Hoe voorkom je die stressmomenten? Radar zet voor je op een rij waar je op moet letten bij het huren van een auto in het buitenland.

Zorg voor de juiste documenten
Binnen Europa kom je met je Nederlandse rijbewijs meestal probleemloos door de controle, maar buiten Europa heb je vaak een internationaal rijbewijs nodig. Dat internationale rijbewijs vraag je gemakkelijk vooraf aan bij de ANWB, voor rond de 25 euro. Verder heb je altijd je paspoort of ID-kaart nodig. Vrijwel elke verhuurder vraagt om een creditcard op naam van de hoofdbestuurder, vooral voor het reserveren van een borg.

Let ook goed op leeftijdseisen: veel verhuurbedrijven hanteren een minimumleeftijd van 21 of 25 jaar en soms ook een maximumleeftijd. Ben je te jong of juist wat ouder? Controleer dan vooraf goed of je voldoet aan deze voorwaarden, zodat je niet bij de balie wordt teleurgesteld.

Zo verloopt je huurproces soepel
Voordat je definitief een auto boekt, is het verstandig even online te kijken hoe betrouwbaar de verhuurder is. Reviews van andere reizigers kunnen je al veel vertellen over mogelijke problemen. Zorg ook dat je je telefoon of camera bij de hand hebt bij het ophalen van de auto. Je kunt namelijk een hoop ellende voorkomen door foto's te maken van eventuele schade en deze meteen vast te laten leggen door het verhuurbedrijf.

Lever tot slot je auto netjes op tijd en volgens afspraak in. Vraag ook altijd om een schriftelijke bevestiging dat er geen nieuwe schade is ontstaan, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Pas op voor onverwachte kosten (en bespaar slim)
Een van de grootste ergernissen bij het huren van een auto zijn verborgen kosten op de factuur. De medewerker vertelt je plotseling over extra administratiekosten, onverwachte brandstofkosten of kosten voor extra kilometers. Lees vooraf goed de huurvoorwaarden door en zorg dat je precies weet wat er bij de prijs inbegrepen zit.

Je kunt verder slim besparen door je huurauto ruim van tevoren te boeken. Last-minute huren is namelijk vaak duurder. Kies ook voor verhuurders die een vol-vol brandstofbeleid hanteren, zodat je geen dure tankkosten hoeft te betalen. Vergelijk vooraf prijzen via betrouwbare boekingsplatforms, zodat je zeker weet dat je niet onnodig teveel betaalt.

Ook verzekeringen zijn een bekende valkuil: verhuurders proberen je vaak ter plekke extra verzekeringen te verkopen die je helemaal niet nodig hebt. Controleer daarom vooraf goed welke verzekeringen je al hebt afgesloten en voorkom dubbele dekking. 

Ben jij eigenlijk wel verzekerd?
Let er vooral op dat je standaard reisverzekering bijna nooit schade aan huurauto's dekt. Wel vergoed je reisverzekering soms diefstal van spullen uit je huurauto, zo lang je ook een bagagedekking hiervoor hebt afgesloten. Check dus vooraf je polisvoorwaarden goed, zodat je precies weet wat onder de dekking valt en wat niet.

De beste manier om jezelf te beschermen tegen opdringerige verkooptrucs bij het verhuurloket is om je huurauto vooraf te boeken via betrouwbare partijen zoals Sunny Cars of de ANWB. Zij bieden meestal complete verzekeringspakketten aan. Welke verzekeringen daaronder vallen, lees je in het artikel hieronder. Neem hiervan altijd een schriftelijke bevestiging mee op reis. Zo kun je ter plekke eenvoudig aantonen dat je al verzekerd bent en voorkom je dat je je vakantie duurder maakt met een verzekering die je niet nodig had.

Bereid je dus vooral goed voor. Zodat je vakantieherinneringen niet gaan over discussies aan de verhuurbalie, maar over ontspannen ritten met de ramen open en de zon op je gezicht.

Bron: Radar