Luchtkwaliteit: Stook niet bij windstil of mistig weer

Foto: NMVH

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden is gestart met twee projecten: Luchtkwaliteit en Dorpsnatuur. In samenwerking met Heusden.Nieuws worden deze projecten uitgelicht en in deel 6 van Luchtkwaliteit: Stook niet bij windstil of mistig weer

Al jaren geldt als advies geen hout te stoken bij mist of windstil weer. Bij dit weertype is het namelijk moeilijker voldoende trek in de schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere houtkachel of schoorsteen zeer nadelig voor de verbranding.

Naast onvoldoende trek in de schoorsteen blijft de houtrook ook om uw huis, en die van uw buren, hangen. Deze overlast is slecht voor de relatie met uw buren en niet in de laatste plaats slecht voor de luchtkwaliteit. Daarom adviseren ook de leden van Het Sfeerverwarmingsgilde u om bij mist of windstil weer de houtkachel niet te stoken en te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen.

Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit door fijnstof kan de rook zorgen voor extra luchtvervuiling die blijft hangen, ook wel smog genaamd. Met het afgeven van een stookalert door het RIVM, geven zij het advies het vuur uit te laten. Kijk op rivm.nl/stookalert voor alle informatie over het stookalert en om u aan te melden.

Ook via de welbekende www.buienradar.nl/Nederland/gezondheid kunt u zich informeren over de luchtkwaliteit om zelf uw conclusie te trekken over het gebruik van de houtkachel!

En verder, bij voldoende wind lijkt het geen punt om de houtkachel te stoken. Maar heeft u wel eens stilgestaan bij het feit dat de wind de houtrook kan meeblazen en zorgt dat het verdwijnt in het openstaande raam van uw buren. Ook hinderlijk als de wind met de meegeblazen houtrook stil valt achter of voor het huis van uw buren en zij bij het openen van de deur staan te happen in de rookgassen van uw houtkachel!

Informatie voor zowel de stoker als voor zijn buren over stookadviezen en de gezondheidseffecten is belangrijk. Het blijft een kwestie van alert blijven bij het stoken van een houtkachel!

De Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden pleit voor stokers die B.O.S. zijn: Bewust van de Omgeving Stokers! Voor meer informatie ga naar onze website http://www.natuurenmilieuheusden.nl/nl/luchtkwaliteit/luchtkwaliteit_algemeen.php

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen