Monumenten in Heusden: De Sint Hubertuskapel aan de Steegerf in Drunen

28 jun , 12:14 Monumenten Heusden
m3030
Ad Pellemans

Het Drunense Sint Hubertusgilde werd in 1958 heropgericht en voor het plaatsen van de schutsbomen kreeg het gilde van Max Lips een perceel in bruikleen. In 1985 is het gekocht.

Omstreeks 1990 kwam Frie van Oijen, toen hoofdman van het gilde, met het idee om in de buurt van deze schutsbomen een kapel te bouwen. Na overleg met de leden werd aan bouwkundige Tonnie Cales gevraagd een ontwerp te maken. Een bouwvergunning werd op 26 oktober 1993 bij Gemeente Drunen aangevraagd en werd op 29 maart 1994 verleend. De bouwkosten werden berekend op fl. 25.000,-. De bouw werd in eigen beheer gedaan en betaald door vrijwillige bijdragen en subsidies van de Heidemaatschappij, ALCOA en Anton Veenendaal, de toenmalige eigenaar van restaurant Duinrand. Op 11 september 1994 werd de kapel ingewijd door de pastores C. Schouten en F. Spooren. Hoofdman Frie van Oijen verrichtte de opening. Bij de kapel werden langs het kasseienpad nog twee banken en twee lichtmasten geplaatst. Veel fietsers en wandelaars ervaren de plaats als een oase van rust en een plaats voor een korte overpeinzing. Een enkele keer heeft het gilde te maken gehad met zinloze vernielingen. 

Kunstwerken
De zes brandschilderramen in de zijgevels werden door de Pools-Tilburgse kunstenares Sibylle Gielen ontworpen en gemaakt en hebben taferelen uit het leven van St. Hubertus, patroonheilige van de jagers, St. Willibrordus , St. Lambertus en Maria. Ook maakte zij voor het ronde venster in de voorgevel een brandschilderraam met de afbeelding van de Hubertuskop met kruis en het gemeentewapen van Drunen. Drunens beeldend kunstenaar Henk Mooij vervaardigde het Hubertusbeeld, dat geplaatst is in een nis in de apsis. Voor de voorgevel maakte hij een gedenksteen met de tekst: ‘Vrede voor allen’. Deze tekst legt een link naar de tekst in de eerste steen van de Drunense Drunense St. Lambertuskerk ‘Funda nos in pacem’, wat ‘Grondvest ons in vrede’ betekent.

Foto Links:De Sint Hubertuskapel aan de Steegerf in Drunen werd in 1994 gebouwd. Foto Ad Pellemans.
Foto Midden:  
Veel fietsers en wandelaars steken een kaarsje op bij het beeld van Sint Hubertus. Foto Ad Pellemans
Foto: Rechts: Beeldend kunstenaar Henk Mooij ontwierp en vervaardigde de gedenksteen. Foto Ad Pellemans.

Bouwkundig
De kapel heeft een rechthoekige plattegrond met een driezijdige apsis aan de achterzijde. Deze afsluiting heeft vier steunberen. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine bakstenen en gemetseld in wild verband. Aan de voorkant is een tuitgevel met een grote opening met rondboog aan de bovenzijde. In de opening zijn dubbele hardhouten deuren. De tuit is een pilaster met aan de bovenzijde een ezelsrug. De verticale gevelranden hebben aan de bovenzijde een verbreding met schouderstukken. De schouderstukken, gevelbovenzijden, uitgebouwde plinten, steunberen en tuit zijn met natuursteen platen afgedekt. Op de tuit staat een smeedijzeren Latijns kruis. De kapel heeft een zadeldak dat is opgebouwd uit een houten spant en gordingen. Het dak is gedekt met leistenen. De binnenvloer is gedekt met rode en gesmoorde plavuizen. Om vernielingen tegen te gaan staat voor de kaarsentafel een smeedijzeren hekwerk en zijn de brandschilderramen voorzien van een frame met gaas.