In het begin van de 19e eeuw was het gebied ten zuiden van de huidige Wolput nog één grote heidevlakte en op topografische kaarten zijn de namen van de toponiemen of veldnamen te zien: Lage Heide, Middel Heide en Hooge Heide. Ten noorden van de Lage Heide lag de ‘Groote Weg van Waalwijk naar ’s-Bosch’ en gedeeltelijk is dat de huidige Wolput.
Een groot gedeelte van de Lage Heide was toen eigendom van Vlijmens Gereformeerde Kerk en was door legaten verkregen. Timmermanaannemer Hermanus van Stokkum (1828-1906) en zijn echtgenote Catharina van den Udenhout (1831-1904) kochten in 1874 van deze kerkgemeenschap een perceel grond en zij bouwden erop een klein huis met timmermanswerkplaats. In 1911 werd het overgenomen door zoon Joannes (1864-1937), die ook timmermanaannemer was en in Vlijmen en omgeving menig huis bouwde. Ten gevolge van het op jonge leeftijd overlijden van zijn echtgenote Johanna Mommersteeg (1872-1904) bleef de ongetrouwde zus Elisabeth (1865-1956) bij Joannes inwonen, alsook een timmermansknecht. In de loop der tijd werd het huis enkele malen verbouwd, vergroot en verkocht. In 1956 werd het eigendom van buurman en aannemer Bertus Verboord. Zijn zoon Mart heeft er vanaf 1970 tot zijn overlijden in 2006 met zijn gezin gewoond. Het woonhuis is toen verkocht aan familie Koers, die er tot 2021 woonde.
Het woonhuis is versierd ter gelegenheid van de geboorte van dochter Jet, een Vlijmens Knotwilgje
De architectuur van het pand
Het woonhuis heeft kenmerken van een kortgevelboerderij met lage zijgevels, een groot zadeldak met de nok loodrecht op de straat en het woongedeelte aan de straatzijde. Het dak is gedekt met blauw gesmoorde dakpannen, type OVH. Het pand is in bakstenen en in kruisverband gemetseld en wit geschilderd. De 30 cm. hoge plint is zwart geschilderd. De vensters hebben zesruits schuiframen. Boven de vensters zijn anderhalve steens uitwaaierende strekken. Alle ramen zijn in de bovenhoeken afgerond. De rechtervensters hebben luiken. In het bovenlicht van de voordeur bevindt zich een glas-in-loodraam met afbeeldingen van timmermansgereedschap. In de voorgevel bevinden zich een achttal smeedijzeren sierankers.
Door de aanwezigheid van een gevelmakelaar aan de voorgevel is de invloed van het timmermansvak duidelijk zichtbaar. Bij een makelaar denkt menigeen aan een persoon die bemiddelt bij de aan- of verkoop van een pand en dus twee partijen bij elkaar tracht te brengen. En zo is dat ook met een gevelmakelaar, die twee dakvlakken met windveren met elkaar verbindt. Een windveer is de afwerkrand aan een dak ter afsluiting van een pannendak. Feitelijk is de verticale versierde middenstijl, die boven de nok en onder de horizontale trekbalk uitsteekt, de makelaar. De vlakken zijn versierend gedicht met houten geschulpte planken.
De gevelmakelaar is de verticale middenstijl, welke aan de boven- en onderzijde een versiering heeft. De middenstijl staat tussen de twee windveren en over de horizontale trek[plaat.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.
KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk
hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook < Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail