Feestelijke lancering Energiek Heusden 

Foto:

In de avond van de 26e november is op het d’Oultremont College de Energiek Heusden van start gegaan. Met een enorme katapult wisten de jeugdige aanwezigen op symbolische wijze de energiecoöperatie te lanceren. 

Het motto “samen maken we energie duurzaam en betaalbaar” werd door de jeugd op ludieke wijze vorm gegeven door met elkaar een ketting te vormen en het woord SAMEN onder luid geroep als een kettingreactie aan elkaar door te geven. Vervolgens werd met behulp van de gelegenheidsprofessoren gezocht naar zoveel mogelijk woorden die beginnen met de eerste letter van het woord ‘samen’.
 
Voorzitter Frie van Hulten en de werkgroepvoorzitters gaven in de vorm van een pitch aan waar ze voor staan en wat ze te bieden hebben. Ook de aanwezige wethouder Mart van de Poel kreeg de gelegenheid zijn visie op het belang van de locale coöperatie te belichten. De pitches werden afgewisseld met acts van de jeugd en de videopresentatie “Energie let’s save it”. Na het plenaire deel kregen de presentaties vervolg in een z.g. marktconcept.
 
Bij de sportverenigingen lag het accent op het verschil in energieverbruik van terreinverlichting uitgevoerd in halogeen of het energiezuinige led. Leerlingen van het Technasium brachten de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de energiezuinige ledverlichting voor het voetlicht. Men liet zien dat op het gebied van het kleurenspectrum de ontwikkeling niet stilgestaan heeft. Deze leerlingen zijn bezig met een onderzoek op school naar de beleving en beïnvloeding van de verschillende kleuren ledverlichting op de mens.
still-video
 
Leerlingen van Athena waren zeer creatief met het bouwen van allerlei vormen van kettingreacties. Deze reacties staan synoniem voor de explosieve toename van het milieubewustzijn en het enthousiasme voor verduurzaming. De werkgroep reductie had een zeer rijk assortiment aan isolatievoorzieningen voor de meest uiteenlopende toepassingen tentoon gespreid. Voorts waren er overzichtstekeningen van verschillende wijken waarop het gemiddelde energielabel van de woningen zichtbaar was. Deze tekeningen geven een indicatie van het energiereductiepotentieel. Uiteraard was er aandacht voor het energiekoffertje ‘WattNu’ dat bij wijk- en buurtverenigingen inzetbaar is.
 
Bij de werkgroep productie lag het accent uiteraard op de toepasbaarheid van zonnepanelen. Er werd al melding gemaakt van zonnepanelenprojecten waarin belangstellenden kunnen participeren. Voor dit doel zullen crowdfundingsprojecten worden opgezet. Men verwacht op korte termijn een zonnepanelenproject voor een van de gebouwen van Scala in voorbereiding te nemen.
 
Ook aan de juiste keuze van de energieleverancier werd aandacht geschonken. Met de switchservice (faciliteit om van energieleverancier te wisselen) valt veel voordeel te behalen.  
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen