Waarschuwing: Extreme hitte in de Loonse en Drunense Duinen

Foto: Heusden Nieuws

Dit weekend verandert het stuifzandgebied in de Loonse en Drunense Duinen écht in een Brabantse Sahara.

De buitentemperatuur in heel Nederland loopt op richting de 40 graden in de schaduw. Maar op het stuifzand, ter grootte van ruim 750 voetbalvelden, kan het kwik in de zon makkelijk oplopen tot boven de 50 graden!

Er is weinig beschutting en het zand houdt de warmte vast en weerspiegelt het zonlicht. Denk goed na wanneer je het natuurgebied wilt bezoeken, kies bijvoorbeeld voor een alternatieve boswandeling

“We verbieden niets, maar willen wel waarschuwen. De veiligheid van de bezoekers in onze natuurgebieden staat voorop.” vertelt Frans Kapteijns, boswachter van Natuurmonumenten. “Het woord woestijnhitte is hier echt op zijn plaats en die is verraderlijk. Voor je het weet, verbrand je of heb je een zonnesteek te pakken. Ga je op pad? Kies liever voor een boswandeling en neem sowieso een fles water mee.”

Help de dieren thuis een handje
De hitte houdt niet alleen de mensen in zwang. Ook de dieren hebben het zwaar. “Help ze een handje,” roept boswachter Frans Kapteijns iedereen op. “Zorg voor een waterbak op een poesveilige plek in de tuin, waar vogels, muizen en egels lekker kunnen drinken of badderen. En check of nestkastjes niet pal in de zon hangen. De hitte kan voor jonge vogeltjes fataal zijn.”

Bron: Natuurmonumenten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen