Pas op voor ‘bekende’ op WhatsApp!

Foto: Pixabay

Volgens de politie komen er meldingen en aangiften binnen van oplichting via WhatsApp. Een ‘bekende’ vraagt via WhatsApp om geld over te maken.

Vorig jaar waarschuwde Opgelicht?! ook al voor deze vorm van oplichting. Slachtoffers worden aangesproken door iemand die zich voordoet als een bekende. De dader vraagt in verband met een slechte wifi-verbinding aan het slachtoffer of hij/zij een aantal dingen kan regelen, zoals internetbankieren.
Het telefoonnummer dat gebruikt wordt komt niet overeen met het nummer van de echte bekende, maar er wordt vaak een foto van bijvoorbeeld Facebook van de bekende gebruikt. Hierdoor hebben slachtoffers minder snel in de gaten dat er iets niet in de haak is. Sommige slachtoffers zouden dankzij deze truc honderden euro’s kwijt zijn geraakt.

Advies
Wees op je hoede als op WhatsApp aan je gevraagd wordt geld over te maken. Check of je daadwerkelijk met de juiste persoon aan het chatten bent door bijvoorbeeld te bellen.

De politie vraagt getuigen of slachtoffers zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar op 0800-7000.

Bron: Opgelicht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen