Ondanks massale steun van Elshoutse bevolking: de toekomst van D’n Elshof nog onzeker

Foto: Den Elshof

Het, in financiële zin, in nood gekomen seniorencentrum D’n Elshof in Elshout staat er momenteel iets beter voor maar heeft nog steeds een onzekere toekomst.

Door het besluit van de gemeenteraad in juli 2015 krijgt de seniorensociëteit D’n Elshof vanaf 1 januari 2018 geen accommodatiesubsidie meer. Als overgangsmaatregel wordt nog wel één jaar een subsidie van € 7500,– ontvangen. Dit betekent dat voor de tweede maal € 6000,– per jaar extra moet worden bijgelegd. Vanaf  2018 zal de Stichting alleen al ruim€ 13.500  moeten bijleggen om het gebouw te kunnen huren van Stichting Woonveste.

Het stichtingsbestuur van D’n Elshof heeft zeker niet stil gezeten en heeft, naast het verhogen van de huur- en consumptieprijzen, een aantal acties ondernomen om de kas te vullen.  Het bestuur wil er nog steeds alles aan doen om het gebouw voor de senioren in Elshout open en in gebruik te houden, zodat zij de mensen die het nodig hebben een gezellig onderkomen met het huiskamergevoel kunnen aanbieden. Een neveneffect van die verhogingen is helaas dat enkele gebruikersgroepen hebben afgehaakt omdat het allemaal te veel (te duur) werd waardoor de bezettingsgraad iets is teruggelopen.

Naast de morele steun van de dorpsgemeenschap Elshout – middels een handtekeningenactie die door maar liefst 800 dorpsgenoten werd ondertekend  – werden de inwoners huis na huis benaderd of zij ook daadwerkelijk de portemonnee wilden trekken om D’n Elshof zo lang als mogelijk open te houden. Dat de bevolking daar achter staat blijkt wel uit de reacties. Maar liefst meer dan 400 van de ca. 600 huisgezinnen deden een figuurlijke en/of een letterlijke duit in het zakje en ondersteunden daadwerkelijk. Meer dan 200 blaadjes aan de levensboom ter waarde van € 25,– per stuk werden aan de man gebracht. Daarnaast ondersteunden meer dan 20 plaatselijke bedrijven het seniorencentrum met een reclamebordje. Ook werd een naamsverbinding voor een tweetal zalen aangegaan met een plaatselijk bedrijf.
Door deze ondersteuning van de Elshoutse bevolking kan onze Stichting het gebouw nog zeker een aantal jaren openhouden, maar zal daarna zeker worden geconfronteerd met een tekort in de begroting.

Naast de plaatselijke bedrijven zijn ook meerdere landelijke fondsen en stichtingen benaderd om steun. Op dit moment is daar nog niets concreets over te melden en blijft de hoop op hulp van buitenaf nog onzeker. Maar dit is voor het bestuur nog geen reden om niet verder te gaan op de ingeslagen weg: het benaderen van hulpverlenende instanties.

Daarnaast zullen de komende maand alle personen en bedrijven die D’n Elshof het afgelopen jaar hebben gesteund, wederom worden benaderd of zij dat ook het komende jaar willen doen, zodat de senioren in Elshout in de nabije toekomst bij D’n Elshof niet aan een gesloten deur komen te staan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen