Wandeling door de Poort van Heusden

Foto: NMVH

Op zondag 12 februari neemt Peter van der Velden u mee in een wandeling door de Poort van Heusden. Verzamelen om 10.00 uur Café De Hei aan de Bosscheweg. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Aanmelden is niet nodig. Deelname aan de wandeling is gratis en op eigen risico. Het dragen van stevige schoenen wordt aangeraden.
De Poort van Heusden, het voormalige Land van Ooit, is de groene buffer tussen Drunen en Nieuwkuijk. De resten van een voormalig landgoed met daarop het kasteel d‘Oultremont, vormen het hart van het gebied. Het oudste deel van het kasteel stamt nog uit de vijftiende eeuw.

Een parkachtig aangelegde tuin met waterpartijen en een lanenstructuur lag rond het huis. Oorspronkelijk liepen de lanen vanaf de Heidijk tot aan Elshout. Binnen die lanenstructuur lagen bos en agrarische gronden. Veel hiervan is verdwenen en de onderlinge samenhang van de gronden is vrijwel niet meer herkenbaar.

De gemeente kocht in 2008 het landgoed en gaf het de naam Poort van Heusden.
Het landgoed heeft nog steeds twee lanen: een lange, noord – zuid gericht (Kasteellaan) en een korte oost – west gericht, met op het snijpunt het kasteel. De brede oprijlaan is aan weerszijden voorzien van twee rijen beuken en linden.

De gemeente is op zoek naar een nieuwe bestemming voor het gebied. Het is de bedoeling dat daarbij het oude bos, de lanen, de vennen en het kasteel een prominente plek krijgen.
Ga voor meer info over het gebied naar http://www.poortvanheusden.nl/ en http://www.natuurenmilieuheusden.nl/nl/activiteiten/jubileum.php#2
 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen