Halve Zolen Festival verrast

Foto: Halve Zolen Festival

Op zondagmiddag 25 juni vindt voor de eerste keer het Halve Zolen Festival in de Langstraat plaats. Ruim 1000 deelnemers zorgen voor een heerlijke mix van muziek, dans, theater en cultuur op 28 bijzondere locaties in Waspik. Een greep uit het programma.

De Halve Zolenlijn, een spoorlijn die van 1886 tot 1972 de plaatsen van de Langstraat met elkaar verbond, vormt de leidraad in de thematisering van dit festival. De ironische bijnaam verwijst naar de schoen- en lederindustrie in De Langstraat, waar veel fabrieken halffabricaten, zoals zoolleer, bovenleer of veters leverden voor het maken van schoenen. Dat idee is verder uitgewerkt en vormgegeven door amateurs en professionals die samen unieke combinaties op het festival vormen. Dat leidt tot verrassende ontmoetingen en een diversiteit aan optredens en performances.

Waspik
De inwoners van Waspik omarmen het festival. De optredens vinden plaats op unieke locaties, waarvan een aantal zelfs voor het eerst is opengesteld voor het publiek. Dat geeft iedereen de kans om naast de optredens ook  rond te kijken in prachtige tuinen, boerderijen en schuren, of bij de oude modelslagerij met het interieur uit begin vorige eeuw. Ook de oude poortwachtershuisjes aan het Halve Zolenfietspad of bijvoorbeeld de voormalige molen zijn locaties die in de route zijn opgenomen. Die route van ongeveer 7 kilometer kan het beste te voet of fiets verkend worden. Met de auto zijn de meeste locaties niet bereikbaar. Men kan wel een fiets huren voor maar 5 euro en de auto kan in de wijken van Waspik geparkeerd worden.

Variëteit
Regionale koren, muziek- en theatergezelschappen, drumbands en dansgroepen zorgen voor een grote variëteit aan voorstellingen. Op de meeste locaties is er een doorlopend en zich herhalend programma, waardoor bezoekers zich niet hoeven te haasten om alles te zien. Iedereen kan dan ook zelf kiezen waar met de route wordt begonnen. Naast optredens zijn er exposities van beeldende kunst, kan men terecht in de bloementuin, een melkgeitenbedrijf of bijvoorbeeld een bezoek brengen aan De Levensboom, gevestigd in een rijksmonument. Ook aan de kinderen is gedacht. Zo heeft De Heemkundekring spulletjes verzameld die achtergebleven zijn in de laatste personentrein die over de Halve Zolenlijn reed. Een zoektocht naar de letters van een woord levert een leuke beloning op. Bij manege De Kleine Hoefjes staan pony’s gereed of kan iedereen meedoen aan een workshop dans en wat te denken van de sprookjestuin, waarin allerlei sprookjesfiguren zoals Sneeuwwitje of de Grote Boze Wolf tot leven komen. Het wordt in ieder geval een speciale dag voor een lid van het gezelligheidskoor Vitamine C uit Loon op Zand. Zij verzorgen met Gehandicapten Drumband Prins Maurits uit Kaatsheuvel een optreden, waardoor vader en zoon een keer echt samen kunnen spelen en zingen.

Spectaculair
Een aantal kunstenaars zorgt voor bizarre taferelen. Wat te denken van The Lemon Barel, een gigantisch bouwwerk, dat door bezoekers in werking moet worden gezet en rijdend ook nog eens zorgt voor een verfrissend drankje. Een staaltje verbluffend straattheater wordt geleverd door Close-Act uit Tilburg. Dansers, acteurs, muzikanten, crew en technici met grote installaties en mobiele objecten komen terecht tussen het publiek op het dorpsplein in Waspik. In een indrukwekkende beeldende voorstelling vormen disciplines als dans, muziek, circus en theater één geheel met  imposante bewegende objecten. Deze voorstelling wordt afgewisseld met het Spaanse gezelschap Companyia La Tal die met hun Incredible Box voor verrassend straattheater zorgt op het dorpsplein.  Een lust voor het oog en verbazingwekkend om mee te maken. Dat geldt ook voor de zaal in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder die omgetoverd is tot een ruimte, waarin alle facetten van de spoorlijn van 100 jaar geleden tot uiting komen in een interactief spel van rookwolken, spoorlijnen en geluid. Leerlingen van de Rooi Pannen uit Tilburg brengen die geschiedenis ook terug bij de oude spoorwegovergangen, waar ook Theater Co de spoorwachters tot leven brengt.

Het Halve Zolen Festival biedt voor elk wat wils. Veel meer informatie over het totale programma is te vinden op de folder die wordt uitgereikt en op www.halvezolenfestival.nl.

Het Halve Zolen festival

o   Mix van muziek, dans, theater en beeldende kunst

o   Zondag 25 juni van 12.00 tot 18.00 uur

o   28 locaties in Waspik

o   Ruim 1.000 deelnemers

o   Loop-/fietsroute van 7 km.

o   Route grotendeels autovrij,
er zijn fietsen te huur voor 5 euro per dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen