Gilde start met enkele activiteiten in aanloop naar het seizoen

Foto: St Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

Na de afgelopen maanden rustig aan gedaan te hebben start het Gilde deze maand weer met enkele activiteiten in de aanloop naar het seizoen 2017-2018.

Als eerste is daar de Augustinus viering die dit jaar voor de tweede maal wordt gehouden op 27 augustus 10:00 uur in en om de Grote Kerk te Vlijmen. Deze viering is een initiatief van Pastoor David Lebrun. Als het net zo een succes wordt als vorig jaar dan kan gesproken worden van een geslaagde dag. De dag vangt aan met een korte rondgang, Gildes gaan zij marcheren niet, deze vertrekt vanaf het Verzorgingshuis “Sint Janshof” en voert naar de kerk, als voornoemd, waar de dienst zal worden gehouden. Aan de rondgang zal worden deelgenomen door afvaardigingen van alle in de Gemeente Heusden gevestigde Gilden. Na de dienst is er voor alle aanwezigen een gezellig samenzijn in de kerktuin, hier kan men onder het genot van een drankje en een hapje met elkaar van gedachten wisselen over Gilden, Kerk, Tradities, Leven, Welzijn,  kortom over alles wat ons bestaan op deze aarde bezighoudt.

Op zaterdag 2 september is er het Jhr. Serrarisconcours wat gehouden wordt in Genderen en georganiseerd wordt door Scherp Schutters Vereniging de Swaan. Ook aan deze wedstrijd zal door een aantal leden van ons Gilde worden deelgenomen. Dit is gelijk een mooie gelegenheid om te zien of we als Gilde na de winterstop nog bedreven zijn in onze kwaliteiten. Eenieder is op deze dag welkom de dag begint daar om 11:45 uur.

Zondag 3 september is in Soest een Gildefeest wat onderdeel uitmaakt van het Landjuweel Soest. Op dit moment zijn de folders verspreidt waar in het complete programma staat vermeldt. Dit feest wordt georganiseerd door Groot Gaesbeeker Gilde.


Het feest is dit jaar voor het eerst uitgebreid van acht naar achttien dagen met diverse activiteiten waar onder op 3 september de Gildefeesten. De omvorming van de Soester Gildefeesten naar Landjuweel 2017 heeft te maken met het feit dat het groot Gaesbeeker Gilde dit jaar heeft gekozen voor een Landjuweel Brabantse Gildedag.

Dit is een groots opgezette Gildedag die eens in de zeven tot tien jaar wordt georganiseerd binnen de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden (NBFS) en open staat voor alle bij haar aangesloten schuttersgilden, hierna volgt een klein stukje historie. Het was in de 14e – 15e eeuw toen de steden in Brabant een landjuweel organiseerden in een cyclus van zeven jaar, waarbij de winnaar van een landjuweel het volgende landjuweel moest organiseren en aan het eind van de cyclus een zilveren schat kon worden gewonnen. Tijdens een landjuweel werd via een diversiteit aan wedstrijden met elkaar gestreden om dit “landjuweel”. Daarbij waren naast de gilden ook de rederijkers en andere culturele verenigingen actief betrokken.

Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen is de organisatie van landjuwelen in de loop der tijd verwaterd. Pas in 1949 heeft de NBFS de organisatie weer ter hand genomen. Alhoewel de organisatie van een Brabantse Gildedag centraal staat is het de bedoeling dat de plaatselijke culturele wereld een actieve rol vervuld en de nodige activiteiten organiseert.
Het Soester Groot Gaesbeeker Gilde organiseert dit landjuweel dit jaar voor de 2e maal. Inmiddels hebben zich 125 schuttersgilden en schutterijen aangemeld voor de Brabantse Gildedag op zondag 3 september. Het gilde heeft daarnaast, zoals ook in de doelstellingen van de organisatie van een landjuweel staat, verschillende verenigingen en organisaties in Soest bereid gevonden een actieve bijdrage te leveren door een bijzondere activiteit te organiseren. Het gevolg van deze bijdrage(n) is dat er een verrassend en afwisselend achttien daags programma is ontstaan.
Meer info omtrent Landjuweel 2017 kunt u vinden op www.gildefeesten.nl

Na al deze activiteiten is het dan op 9 september om 16:30 uur dat de eerste onderlinge wedstrijd in seizoen 2017-2018 wordt gehouden. Wij als Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk hopen dat er na de winterstop interesse is ontstaan bij potentiele leden.                                                                                                We nodigen u dan ook graag uit op ons terrein aan de Meerdijk (nabij de Emmamolen) om eens te proeven wat een Gilde zoal voor u zou kunnen betekenen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen