Lezing over Molukkers

Foto: HKK Onsenoort/Collectie Louise Parihala.

Heemkundekring Onsenoort heeft op dinsdag 12 september een lezing over Molukkers die verzorgd wordt door mevrouw Louise Parihala.

In 1951 kwam zij als 4-jarig meisje met haar ouders naar Nederland; samen met nog 12.500 andere Molukkers, voornamelijk ex-KNIL-militairen, inclusief familie. Haar vader was ook KNIL-militair en had meegevochten aan de kant van Nederland tegen Soekarno (KNIL betekent Koninklijk Nederlands-Indisch Leger).

Op dienstbevel moesten zij Indonesië verlaten voor een tijdelijk verblijf van zes maanden in Nederland. De KNIL-militairen met hun gezinnen kregen onderdak in een gedeelte van het oude concentratiekamp Vught. Vlak voor de aankomst in Nederland werden alle militairen ontslagen. Dat was een schok. Terugkeer naar Ambon werd haast onmogelijk.

Die beloofde zes maanden zijn inmiddels meer dan 65 jaren geworden. In 1968 besloot de regering dat de Molukkers definitief in Nederland mochten blijven. In kamp Vught, omgedoopt tot woonoord Lunetten, wonen nu nog steeds 300 Molukkers. De andere Molukkers zijn over het hele land verspreid. Hoewel zij al heel lang in Nederland wonen, is er weinig over de Molukkers bekend. Natuurlijk borrelt dan bij ons de treinkapingen naar boven. Maar wat weten we eigenlijk van hen?

Mevrouw Parihala vertelt over de geschiedenis van het Molukse volk. Ook laat zij ons kennis maken met de Molukse cultuur en hun traditie. De lezing wordt muzikaal omlijst door Tony Parinussa.

Vanavond horen we hoe het zo’n groep mensen vergaan is in de afgelopen 65 jaar.

De lezing is bij De Remise, Grotestraat 267 te Drunen, begint om 19.30 uur en de entree bedraagt € 4,00, incl. kop koffie/thee. S.v.p vooraf opgeven en dat kan via de website www.hkkonsenoort.nl, via de mail [email protected] of telefonisch 04163-320995.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen