Drunense Deining – Ileen Montijn Tot op de Draad. De vele levens van oude kleren

Foto: Fjodor Buis

Oktober is de landelijke maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Geluk.  Heeft de manier waarop wij ons kleden invloed op het gevoel van geluk? Historica Ileen Montijn vertelt tijdens de Drunense Deining over de vele levens van het gewoonste wat er is: oude kleren, van de voddenman van vroeger tot de vintage-hausse van nu.

Oude kleren vertellen verhalen. In het verleden, toen iets nieuws nog een zeldzaamheid was, werden ze vermaakt, verkocht, vererfd en naar de lommerd gebracht. Zelfs de rijken koesterden hun kleding… of lieten dat doen door hun personeel. In tijden van schaarste werden van meelzakken broeken gemaakt en van voeringstof bloesjes, alles om maar fleurig en netjes voor de dag te komen.

Het boek Tot op de draad. De vele levens van oude kleren (uitgeverij Atlas Contact), verscheen in mei 2017 en is na veel enthousiaste reacties en aandacht in de media in juni herdrukt. Het gaat over hoe mensen voortdurend in de weer zijn met hun kleren: met doorgeven, uitdelen, repareren, vermaken, verkopen, lenen, koesteren…

Drunense Deining
Zaterdag 7 oktober vanaf 11 uur in de Bibliotheek in Drunen, Rooseveltstraat 32
Deze activiteit is gratis maar we vinden het fijn als u laten weten dat u komt. Dit kan via  [email protected]

www.bibliotheekheusden.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen