Hommage aan Antoon Lommers

Foto: Arold vd Aa

Dinsdag 4 februari jl. was het honderd jaar geleden dan Antoon Lommers werd geboren. De bekende Elshoutse huisschilder woonde in de Kerkstraat, waar hij zijn hele leven tekende en schilderde; olieverfschilderijen, aquarellen, potlood- en pentekeningen kwamen veelvuldig van zijn hand en zijn familie heeft er nog ruim honderd in hun bezit. .

Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober organiseert heemkundekring Onsenoort een expositie in het gemeenschapshuis `t Rad, Kerkstraat 39 te Elshout, en dan zullen zo’n 200 werken van hem te zien zijn. De expositie is beide dagen geopend van 11.00 uur t/m 17.00 uur. De entree is € 3,00 inclusief een kopje koffie of thee. Tevens zal in de naastgelegen kerk St. Jan Evangelist  een rondgang worden gehouden met uitleg over de werken van Antoon Lommers en de kunstwerken van de ook in Elshout geboren kunstenaar Hendrik van der Geld.

Hij werd geboren aan de Heusdenseweg in een eenvoudig arbeidershuisje. Na de lagere school ging hij werken bij de boer, dit beviel hem allerminst, evenals het werken in een meubelfabriek in Waalwijk wat hij maar een jaar vol hield. Op zestien jarige leeftijd begon hij als schildersknechtje bij Heintje Velthuizen. Daar heeft hij het vier jaar volgehouden en begon op 20 jarige leeftijd voor zichzelf.

Hij volgde in Waalwijk een tekencursus en vanaf die tijd was Antoon regelmatig te vinden met een tekenblok en penselen.

Pas echt na de Tweede Wereld Oorlog toen hij trouwde met Lies van Ballegooij werd zijn werk talrijker en schilderde hij soms in opdracht. Hij tekende dorpsgezichten, stadsgezichten van Heusden, landschappen, mensen aan het werk, zijn kleinkinderen en vele huizen en gebouwen in Elshout. Naast tekenen en schilderen restaureerde hij ook antieke meubels en heeft hij onder andere de kruisweg in de Elshoutse kerk gerenoveerd, zo als ook de restauratie van het altaar van de Elshoutse Wonderbare Moeder.

Antoon Lommers heeft tot het eind van de 20e eeuw nog blijven tekenen en schilderen, daarnaast heeft hij begin jaren `90 van de vorige eeuw zijn jeugdjaren voor de Tweede Wereld Oorlog op schrift gezet, in zijn boekwerkje ‘Elshout dorpje aan de Scheet’. Een periode waarin de meeste bewoners van Elshout maar een karig bestaan hadden.

Kleurrijk boekwerk
De heemkunde kring Onsenoort geeft nu een boek over het leven en werk van Antoon Lommers uit, dat is samengesteld door Toon Groot. Samen met de Nieuwkuijkse kunstenaar Legs Boelen kwam hij tot een kleurrijke selectie, waarvan de Haarsteegse  fotograaf Arold van de Aa de reproducties maakte. De opmaak van het boek was in handen van Paul Stamps en historicus Kees van den Oord  tekende voor de eindredactie.

In dit 124 bladzijden tellende boek dat is voorzien van een harde kaft zijn er ruim 125 werken van zijn hand opgenomen, waarvan vele olieverfschilderijen, potlood-, pastel- en pentekeningen.

Dit prachtige boek is uiteraard te koop en wel voor de prijs van €16,00 per stuk bij voorintekening. Ook tijdens de expositie op 21 en 22 oktober in ’t Rad in Elshout geldt deze prijs. Daarna gaat het boek €20,00 kosten. Het boek is op de volgende manieren te bestellen:  Uw kunt bestelling doen via email: [email protected]  of via  www.hkkonsenoort.nl

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen