JBZ behoudt status als topklinisch ziekenhuis

Foto: Google Streetview

De Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) heeft deze week officieel ons lidmaatschap verlengd met vijf jaar! Dit naar aanleiding van de visitatie op 12 oktober jongstleden. Een resultaat om trots op te zijn, en waar vele JBZ’ers samen hard aan gewerkt hebben.

De krachten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) liggen volgens het STZ in onderwijs, opleiding en wetenschap, met daarbij bijzondere complimenten voor de talentvolle en passierijke verpleegkundigen. Marieke Bevers (lid van de Verpleegkundige Staf) sprak afgelopen vrijdag de bestuursvoorzitters van alle STZ-ziekenhuizen toe over de rol die de Verpleegkundige Staf in het JBZ inneemt. “Ze waren onder de indruk dat we als Verpleegkundige Staf niet alleen een adviesraad zijn, maar ook mede-beleidsmakers op alles wat verpleegkundigen raakt. We hebben de afgelopen jaren hard voor deze positie gewerkt en denken nu volwaardig mee over alle zaken die de beroepsinhoud van de verpleegkundige raken en de vertaling daarvan in het ziekenhuisbeleid. Dat laat zien dat we goed ingeburgerd zijn,” vertelt Marieke.

Parels voor het pareltraject
Het opleidingsklimaat voor de medische opleidingen is een andere goede eigenschap van het JBZ. Studenten ervaren het ziekenhuis als een veilige leeromgeving, met toegankelijke supervisors en een cultuur waarin feedback geven gemotiveerd wordt. Het pareltraject voor AIOS vindt de STZ uitzonderlijk goed. “Mooi dat de visitatiecommissie veel waardering had voor het Pareltraject van de specialisten in opleiding, waarbij de jonge collega worden gevormd in medisch leiderschap. Daar zijn we als Jeroen Bosch Academie trost op,” aldus internist Paetrick Netten.

Een nieuwe kant voor wetenschap
Op dit moment zijn we in het JBZ opleiding en wetenschap opnieuw aan het vormgeven. Ron Kusters, hoogleraar en klinisch chemicus, noemt patient centered outcome research als een voorbeeld. “Daarbij onderzoek je de effecten van medische en zorginterventies op zowel de klinische uitkomsten als het gezondheidswelzijn van mensen. Aandacht voor de context van de patiënt is daarbij van groot belang. Wij zullen meer gaan leren over het “anders” denken over ziekte en gezondheid en de rol van het ziekenhuis in dat continuüm  Ook hebben we als JBZ nadrukkelijk de ambitie om wetenschappelijk onderzoek op verpleegkundig en paramedisch gebied te versterken.”

Over STZ
Het JBZ is al 15 jaar lid van de Stichting Topklinische Ziekenhuizen. Met deze titel laten we zien een bovengemiddeld ziekenhuis te zijn met bijzondere aandacht voor topklinische zorg, opleiden en wetenschappelijk onderzoek. Kijk voor meer informatie op www.stz.nl.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen