Uitreiking Wazzie 2017

Foto: D66 Heusden

D66 Heusden heeft tijdens de raadsvergadering van 19 december 2017 de Wazzie uitgereikt aan wethouder Margot Mulder van de gemeente Heusden. De Wazzie is de wisselprijs die D66 Heusden jaarlijks met een knipoog toekent voor het meest virtuoze ambtelijk taalgebruik.

De prijs is door de partij ingesteld en heeft als uiteindelijk oogmerk: een beter taalgebruik in de lokale politiek: helder, begrijpelijk, samenhangend en eenduidig. Dat maakt de politiek toegankelijker en democratischer.

De Wazzie is in 2017 voor de zesde en laatste maal uitgereikt. D66 schenkt de prijs als blijvend aandenken aan vertrekkend wethouder Mulder. Zij heeft zich nimmer uit het veld laten slaan door hoogopgeleide ambtenaren die mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ aanspreken alsof er geen laag- en ongeletterdheid bestaat.

Een pareltje van virtuoos taalgebruik werd dit jaar aangeleverd door de hoogste ambtenaar van de gemeente. Hij stelde dat “de schaal van Heusden ons past als een jas”. Meer dan briljant!

Nu maar hopen dat de jas niet in die harde schaal knelt.

De jury, bestaande uit de leden van D66 Heusden, was ook in 2017 weer unaniem in haar besluit. Wethouder Mulder is andermaal de onbetwiste winnaar. Verantwoordelijk voor Baanbrekers liet zij het volgende optekenen:

Besluit van het Dagelijks bestuur van het openbaar lichaam op grond van de gemeenschappelijke regeling Baanbrekers, houdende regels inzake de verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden betreffende het verstrekken van bijzondere bijstand in de vorm van de HeusdenPas en kindpakket.

Deze zin schiet ver over de hoofden van de gebruikers van de bijzondere bijstand heen en is, naar wij vrezen, typerend voor de manier waarop de overheid en overheidsjuristen in het bijzonder nog vaak met hun doelgroepen communiceren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen