Dorpswandeling Vlijmen op zondag 18 februari

Foto: H.Verboord

Heemkundekring Onsenoort heeft a.s. zondag 18 februari een dorpswandeling in het Vlijmense centrum. De wandeling begint om 10.00 uur bij Hotel Prinsen en gaat dan door de Julianastraat, Pastoor van Akenstraat, Pastoriestraat, De Akker, Plein, Akkerstraat en Julianastraat.

Op een 20-tal vertelpunten wordt in de twee uur durende wandeling verteld wat er in de afgelopen eeuw op die plaatsen zoal is veranderd. De wandeling zelf is gratis. Het is gewenst zich van tevoren even op te geven per mail [email protected] of telefonisch 0416-320995.

De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek ‘Dorpswandeling Vlijmen’, een boek met 115 pagina’s met prachtige foto’s en bijbehorende teksten. Het is dan ook niet alleen als wandelboek te gebruiken, maar het is ook een mooi kijk- en leesboek. De samenstelling van het boek is gedaan door  Bart Beaard. Het boek is te koop bij BRUNA in Vlijmen, bij Sikkers in Drunen en bij de wandeling.

Één van de vertelpunten is bij de noodwoning ‘Nooit Gedacht’ aan de Akkerstraat. Toen na de oorlog er een grote behoefte aan woningen was en er nog maar weinig bouwmaterialen beschikbaar waren, kwamen architect Jan Luijben, aannemer Bertus Verboord en de mandenmakers Jan en Harrie Verboord op het idee om met teenhout wanden vloeren daken voor woningen te vlechten, met dezelfde werkwijze als de mandenmakers hun manden vlochten. Bij het Ministerie van Wederopbouw was men enthousiast vanwege de snelle bouwmethode. Ook vanwege het gegeven dat er nauwelijks stenen en geen dakpannen nodig waren. En zo kreeg het bouwteam de opdracht om in de gemeente Vlijmen 87 en in ’s Hertogenbosch 100 noodwoningen te bouwen. De noodwoning ‘Nooit Gedacht’ werd als eerste opgeleverd op 13 mei 1945 en is nu nog de enig overgebleven woning. Bij de oplevering was mr. L.J.M. Beel, toenmalig Minister-president en Minister van  Wederopbouw, aanwezig.

Reacties

article
27772
Dorpswandeling Vlijmen op zondag 18 februari
Heemkundekring Onsenoort heeft a.s. zondag 18 februari een dorpswandeling in het Vlijmense centrum. De wandeling
https://heusden.nieuws.nl/nieuws/20180212/dorpswandeling-vlijmen-op-zondag-18-februari/
2018-02-12T12:15:37+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/159/2018/02/11102057/B175.jpg
Nieuws