Kinderen krijgen praktijkles over de dode hoek bij vrachtwagens

Foto: Huib van de Vrie

Kinderen van groep 8 van OBS de Wilgen en De Vijfhoeven hebben maandag praktijkles gekregen over de dode hoek bij vrachtwagens. De brandweer had een Tankautospuit beschikbaar gesteld en deze geparkeerd op het grasveld naast de OBS De Wilgen

Kinderen en de ‘dode hoek’
Iedereen heeft wel eens gehoord van de ‘dode hoek’ van een vrachtauto. Vaak lezen we berichten in de krant waar over een ‘dode-hoek’-ongeval met fietsers wordt gesproken. Maar wat is precies een ‘dode hoek’? En hoe kunt u er veilig mee omgaan?

De ‘dode hoek’ van een vrachtauto is de ruimte om de wagen waarvan de chauffeur niets kan zien. Een vrachtauto heeft overigens niet één, maar meer dode hoeken: vlak voor de auto, naast de auto en achter de auto. De dode hoek aan de rechterkant van de vrachtauto is de meest gevaarlijke. Ondanks allerlei extra (verplichte) spiegels blijft de ‘dode hoek’ aan die kant bestaan. Doordat deze ruimte aan de rechterkant zo groot is, ontstaat voor fietsers een gevaarlijke situatie als de vrachtauto rechtsaf slaat. Niet alleen de ruimte naast de vrachtauto levert gevaarlijke situaties op voor fietsers. Ook vlak voor de auto kan de chauffeur overstekende fietsers en voetgangers niet zien. Hoe hoger de cabine, hoe groter de dode hoek aan de voorkant is, soms wel tot enkele meters voor de vrachtwagen. Vooral kinderen, die door hun lengte al slechter zichtbaar zijn, moeten zich terdege bewust zijn van deze gevaarlijke situaties.

 

Tip 1 Zorg dat u de chauffeur kan zien, want als u hem ziet dan ziet hij u ook.
Tip 2 Loop of fiets nooit vlak voor of vlak achter een vrachtauto langs.
Tip 3 Ga met uw fiets nooit naast een vrachtauto staan, maar blijf er ruim achter.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen