Gevaarlijk virus verstopt in bericht Facebook Messenger

Foto: Pixabay

Let op! Er gaat een bericht op Facebook Messenger rond waar een virus in zit. Vooral veel Nederlandse accounts worden lastiggevallen met het valse bericht. Het lijkt of een vriend van je een chatgesprek met je begint om een YouTube video te sturen. De link verwijst niet naar een video, maar naar een valse website.

Op de valse pagina wordt geprobeerd je Facebookwachtwoord te stelen en een virus te installeren op je computer.

Trojaans paard
Het virus in kwestie is een Trojaans paard, dit is zeer schadelijke software die je computer kan infecteren. Via dit virus krijgen criminelen onder meer toegang tot jouw Facebookaccount. Ze kunnen dan vanuit jouw naam meer van dit soort gevaarlijke berichten verspreiden.

Advies
Klik niet zomaar op linkjes in berichten, tenzij je zeker bent van de goede intenties van de afzender. Daarnaast is het van belang een goede virusscanner op je computer te installeren. Deze kan virussen detecteren en voorkomen dat je slachtoffer wordt. Nog een tip: stel een tweestapsverificatie in op Facebook. Elke keer als er via een voor Facebook onbekende browser wordt ingelogd op jouw account, moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar ook een code.

Video van jezelf
Eerder waarschuwden we voor een soortgelijk bericht dat rondging op Facebook Messenger. Hierbij leek het of je een video van jezelf toegestuurd kreeg, het was echter een virus. In het artikel over dit valse bericht kun je meer tips lezen en bekijken hoe de gevaarlijke chat eruit zag.

Malware
Een Trojaans paard is een vorm van malware. Wil je meer weten over malware en wat je ertegen kunt doen? Lees het hier.

Bron: Hoaxmelding.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen