Kees Klijn winnaar Groot Heusdens Dictee 2018

Foto: Ad van Kessel

Vier jaar na de laatste editie vond op donderdagavond 21 juni opnieuw Het Groot Heusden Dictee plaats. Een tiental taalvirtuozen had zich verzameld in de Cultuurtoren van Honsoirde.

Sommigen lichtelijk gespannen over wat voor taalkrakers het dictee, opgesteld door Dimph Vos, hun zou gaan brengen. Waarnemend burgemeester Roel Augusteijn had de plechtige taak op zich genomen om de tekst voor te lezen.

De tekst stond in het teken van de viering van Zeven eeuwen Heusden en gaf een beeld van de gemoederen die ten tijde van de veranderingen geregeld hoog opliepen. In opperste concentratie bogen de deelnemers zich over lange zinnen met enigszins onalledaagse woorden als “lach-of-ik-schietshow”, “verbaal variéténummer” en “patjepeeërsgedrag”.

Kees Klijn vergaarde, met slechts zeven fouten, de eeuwige roem en mag het aankomend jaar de felbegeerde Mees Douglas-wisseltrofee laten pronken in zijn huiskamer. Een speciale vermelding is voor Rein Leentfaar uit Middelburg, die door het ontbreken van een directe connectie met Heusden niet mee mocht dingen naar de prijzen, maar die wel de tekst met slechts één fout wist neer te pennen. Van de veelbesproken verloedering van de Nederlandse taal was bij de deelnemers zeker niets te merken. Het aantal gemaakte fouten lag dicht bij elkaar en iedereen ging trots naar huis met een speciale oorkonde geïllustreerd door Bob Leenders.

Het Groot Heusdens Dictee 2018 is georganiseerd door Stichting Honsoirde in samenwerking met de Bibliotheek Heusden. Vanaf zaterdag 23 juni is het dictee terug te kijken bij HTR en hebt u zelf ook nog de kans om mee te schrijven. Via de website www.honsoirde.nl is het mogelijk de tekst in te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen