‘Wij zijn Heusden’ – Een zelfportret van de bewoners van Heusden

Op vrijdag 31 augustus zal de commissaris van de Koning, prof. dr. Wim van de Donk in Heusden Vesting de opening verrichten van het fotoproject ‘Wij zijn Heusden’. Bijna een jaar lang trokken fotografen Judith Baas en Mabel Mangnus kriskras door de elf kernen van hun gemeente om medebewoners te portretteren.

De idee was om bij gelegenheid van 700 jaar Heusden 77 fotoreportages te maken van familiesituaties, van de alleenstaande tot het vluchtelingengezin. De opdracht die de twee fotograferende vrouwen zich stelden was in de eerste plaats de verscheidenheid in beeld te krijgen, in zijn historische, sociale en economische context. Daarnaast wilden zij ook iets laten zien van wat mensen in een landelijke omgeving delen met elkaar. Het uiteindelijke doel was om op bescheiden wijze bij te dragen aan wederzijdse erkenning en saamhorigheid.

Bij familiefoto’s horen verhalen. Op een of andere manier liep elke ontmoeting uit op persoonlijke en indringende gesprekken. Mabel Mangnus: ‘Niet dat het vooropgezet was, maar het ontstond, het gebeurde. Iedere keer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Het was heel bijzonder.’

In totaal zijn 77 huishoudens en 254 individuele Heusdenaren vastgelegd: boeren, kleine en grote gezinnen, vluchtelingengezinnen, bewoners van het Thomashuis, ondernemers, weduwen, de oud-burgemeester, een beroemde wielrenner.  Ze kwamen er ook achter dat ze een soort dwarsdoorsnede van Nederland aan het fotograferen waren.

Het trof de fotografen dat in een aantal kernen van Heusden de verankering aan het eigen dorp indrukwekkend groot is. Kinderen vliegen uit, gaan studeren – en keren terug naar de bakermat.  Warmte en verbondenheid kwamen de twee fotografen ook nog op een andere manier tegen: in de vanzelfsprekendheid van nabuurschap en de spontane inzet voor de gemeenschap.

De uitkomst van hun ontdekkingstocht kent drie vormen: een buitenexpositie van bijna tachtig manshoge familieportretten in de vesting en naderhand in de overige kernen van de gemeente; een binnenexpositie in de vesting van honderden zwart-witportretten van individuele Heusdenaren en, ten derde, een fotoboek waarin het gehele project is vastgelegd.

U wordt van harte uitgenodigd om in van 1 tot 30 september de buitenexpositie in de straten van Heusden Vesting te bezoeken. De zwart-wit portretten van de individuele Heusdenaren vormen het slotstuk, op een grote wand in het voormalige gemeentehuis, waar het Heusdens Bureau voor Toerisme is gevestigd.  Op 1 oktober verhuizen de foto’s naar gevels in de andere dorpen van de gemeente Heusden. Ze worden als het ware teruggegeven aan de bewoners. De buitenexpositie in de kernen loopt tot 31 december. Het Brabants Toeristenbureau heeft hiervoor een fietsroute samengesteld.

De initiatiefnemers van dit project, Judith Baas, 52 jaar en Mabel Mangnus, 47 jaar wonen in Herpt en in Heusden Vesting. Judith Baas is fotoredacteur bij de Volkskrant en freelance fotograaf; Mabel Mangnus is zelfstandig gevestigd fotograaf.

Het boek ‘Wij zijn Heusden’ is vanaf 1 september te koop bij de lokale boekhandel voor €29,90 en via de website www.wijzijnheusden.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen