Lezing ‘De Sint-Jan te ’s-Bosch. Bouwgeschiedenis en bouwsculptuur 1250-1550’

Foto: Ronald Glaudemans

Op dinsdag 11 december is Ronald Glaudemans de gast van de heemkundekring om een lezing te verzorgen over dit thema. Hij doet dit in de zaal van De Remise, Grotestraat 267 te Drunen. De aanvang is 19.30 uur en de entree is €4,- incl. kop koffie/thee bij binnenkomst.

Aanmelden is gewenst en dat kan bij het secretariaat: [email protected] of 0416-320995.

Ronald Glaudemans studeerde aanvankelijk stedenbouwkunde en raakte vanaf 1983 betrokken bij de toenmalige Bouwhistorische en Archeologische Dienst van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, waar hij zich kon bekwamen tot allround bouwhistoricus. Hij stond aan de wieg van het Bossche onderzoeksbureau BAAC. Vanaf 2009 is hij gemeentelijk bouwhistoricus in ’s-Hertogenbosch en publiceerde over bouwhistorisch onderzoek en speciaal over de Bossche Sint-Janskathedraal.

Deze kathedraal behoort behalve tot de grootste kerken van de Nederlanden ook tot de rijkst gedecoreerde kerken. Niet alleen de hoeveelheid bouwsculptuur is opmerkelijk, ook de originaliteit en de kwaliteit valt op. Veel van de bouwsculptuur van het exterieur is bij restauraties vervangen, maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is veel van het authentieke beeldhouwwerk bewaard gebleven. Ronald Glaudemans relateert alle middeleeuwse sculptuur van de Sint-Jan aan de bouwgeschiedenis. Hierdoor is een interessante wisselwerking ontstaan tussen zijn met 3D-illustraties uitgewerkte bouwhistorisch onderzoek en de ontwikkeling van de bouwsculptuur, waardoor het beeldhouwwerk nu nauwkeuriger is te dateren. Op 18 april 2017 promoveerde hij met dit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Toestand van de Sint-Jan na voltooiing van het schip, omstreeks 1520. Tekening Ronald Glaudemans.

Ronald Glaudemans vóór de Bossche Sint-Janskathedraal. Collectie Ronald Galudemans.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen