Mooie dorpswandeling door Nieuwkuijk

Foto: Nico de Bonth

Door heemkundekring Onsenoort wordt a.s. zondagochtend 16 december in Nieuwkuijk een dorpswandeling  gehouden. Het vertrek is om 10.00 uur bij de Emmamolen. Tijdens de twee uur durende wandeling vertelt Henk Roestenburg op een aantal vertelpunten wat in de vorige eeuwen er zoal in Nieuwkuijk veranderd. De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek  ‘Dorpswandeling Nieuwkuijk & Onsenoort’.

De twee uur durende wandeling begint bij de Emmamolen, meteen al een hoogtepunt. Vervolgens over de dijk en dan wordt er verteld over de aanleg van de dijk, het ontstaan van de Nieuwkuijkse Wiel, het kunstwerk van Legs Boelen en het Sint Jorisgilde. Bij de Badweg over de wollen dekens van Zaalberg, de watertoren en over de koloniale handel Van Mol Pauwels, een bedrijf waar na de oorlog meer dan honderd mensen werkten. In de Nieuwkuijksestraat wordt verteld over de vele branden, ‘t Hoge Pad, het postkantoor van Betsie van Dommelen, Huize Maria en de woning van burgemeester Piet van de Broek. In het Nieuwkuijkse centrum over de verwoesting van de kerk tijdens de bevrijding in 1944, over de tram en over uitgaanscentrum De Ster. Door de Eikenstraat en vervolgens over de dijk vinden we de weg terug naar de Emmamolen.

 

Tijdens de aanleg van de Provinciale Klinkerweg ca. 1850 werden er twee rijstallen gebouwd. De voorste is later afgebrand, de achterste is lang het kantoor van Van Mol –  Pauwels geweest. Collectie Nico de Bonth.

Luchtfoto uit ca. 1950 met het kantoor en de magazijnen van Van Mol – Pauwels. Ook zijn de noodwoningen aan de  Badweg afgebeeld. Collectie Nico de Bonth

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen