Dorpswandeling door Drunen

Foto: Jan van der Linden

Door Heemkundekring Onsenoort wordt a.s. zondagochtend 13 januari in het centrum van Drunen een dorpswandeling gehouden. Het vertrek is om 10.00 uur en het vertrekpunt is op het Raadhuisplein. Alleen bij gladheid en/of  sneeuwval gaat de wandeling niet door.

Tijdens de twee uur durende wandeling vertelt Bart Beaard op een aantal vertelpunten wat in de vorige eeuw er zoal in het Drunense centrum veranderd is. De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek  ‘Dorpswandeling Drunen’.

Eén van de kenmerken van de Grotestraat is dat alle woningen ten opzichte van de straat schuin staan in een zogenaamde zaagtandrooilijn. In de wandeling wordt een uitleg gegeven, wat daarvan de oorzaak is en waarom dat in vele plaatsen in Nederland voorkomt. In de Stationsstraat heeft tot ca. 1919 een molen gestaan die gebruikt werd voor het malen van graan en van eiken schors. Dan wordt verteld waar het woord ‘run’ vandaan komt, dat we nu alleen nog kennen van het Drunense zwembad, en waarvoor run gebruikt werd. In het centrum van Drunen staat het voormalige gemeentehuis waarvan het oude gedeelte gebouwd is in de  architectuurstijl ‘Delftse School’ en het latere gedeelte in de architectuurstijl van de ‘Bossche School’.  Ook daarover zal een uitleg gegeven worden.

In de Drunense Grotestraat staan vele panden schuin ten opzichte van de as van de weg in een zogenaamde zaagtandrooilijn. Collectie Jan van der Linden.

Vanaf 1886 tot 1917 stond in de Stationsstraat, toen nog Lage Papesteeg of Sticht, een stellingmolen die gebruikt werd voor het malen van graan en eikenschors. Collectie Jan van der Linden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen