Heemskundekring Onsenoort organiseert dorpswandeling in Nieuwkuijk

Foto: Nico de Bonth

Door heemkundekring Onsenoort wordt zondag 27 januari in Nieuwkuijk een dorpswandeling  gehouden. Het vertrek is om 10.00 uur bij de Emmamolen. Tijdens de twee uur durende wandeling vertelt Henk Roestenburg op een aantal vertelpunten wat in de vorige eeuw er zoal in Nieuwkuijk veranderd is. De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek  ‘Dorpswandeling Nieuwkuijk & Onsenoort’.

Op een van de vertelpunten wordt verteld over de Koninklijke Nederlandse Fabriek van wollen dekens vh. Firma J.C. Zaalberg die in 1948 een fabriek bouwde tussen de korenvelden op de zandgrond,  naast de in 1880 ontstane Nieuwkuijkse Wiel. Vele jonge mannen uit de omgeving konden hier gaan werken.

Ook wordt verteld over de beeldbepalende watertoren die in 1935 gebouwd werd, toen het waterleidingnet Vlijmen-Drunen werd aangelegd en zorgde voor de gewenste druk op het leidingnet. In de oorlog liep de toren veel schade op door beschietingen van de geallieerden. Tot 1972 is de toren in gebruik geweest en in 1976 gesloopt.

Luchtfoto Koninklijke Zaalberg. Collectie Nico de Bonth.

 

 De watertoren, gefotografeerd na de ingebruikname in 1935. Collectie HVDOL.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen