Na de bloedmaan vanavond tijd voor de supersneeuwmaan

Foto: Pixabay

Vanavond is er sprake van een zogeheten supersneeuwmaan. De grootste en felste maan van het jaar. De maan draait in een elliptische baan om de aarde en bereikt om de 29 dagen haar minimale afstand tot de aarde. Valt dat moment samen met een volle maan, dan hebben we een ‘supermaan’: een maan die op het oog groter en feller is dan anders.

Vandaag is het om 16:53 uur boven Nederland volle maan en net na 20.00 uur benadert het hemellichaam de aarde het dichtst en is de supersneeuwmaan een feit. Volgens de weersvoorspellingen zal dat vooral in het zuiden van het land waarschijnlijk goed te zien zijn, wegens minder bewolking dan elders in het land.Hoe goed wij hier de stralende maan kunnen zien blijft dus nog even afwachten.

De supersneeuwmaan heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan de huidige maand, februari. Een maand waarin het nog gemakkelijk tot sneeuw kan komen. Al zien we momenteel een totaal ander weerbeeld in ons land. Van sneeuw of winterweer is voorlopig geen sprake.

Koufront
Afgelopen nacht trok er een zwak koufront over het land. Na een aantal vrijwel heldere etmalen, was er weer eens wat bewolking en er viel zelfs een klein beetje regen. In het noordwesten van het land viel 1 a 2 millimeter en in de rest va het land kwam het nog niet eens tot een millimeter. Achter dat koufront stroomde vandaag – dinsdag – relatief ‘koudere’ lucht het land in en ten opzichte van de afgelopen dagen kwamen we dan ook iets lager uit, met maximumtemperaturen tussen 8 en 12 graden. De lucht is ook iets vochtiger, dus naast eerst flink wat zonneschijn vormde zich in de loop van de dag vooral in het noorden en deels midden van het land ook bewolking en viel zelfs een lokale bui. In het zuiden was de lucht iets droger, met daar de meeste zonneschijn.

Zuiden meeste kans
Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag neemt op nadering van een warmtefront de bewolking verder toe. Ook nu zien we echter dezelfde verdeling als overdag, met de meeste bewolking in het noorden en het vrij heldere weer in het zuiden. De zuidelijke helft van het land maakt dan ook de meeste kans om de supersneeuwmaan te aanschouwen, met daar een mix van wolkenvelden en (soms brede) opklaringen. De noordelijke helft maakt aanzienlijk minder kans.

Kortste afstand van 2019
Later vanmiddag om precies 16:54 uur is het volle maan en iets na achten vanavond staat de maan dan het dichtste bij de aarde, met een afstand van bijna 357 duizend kilometer tegenover ongeveer 384.00 kilometer normaal. Dit is de kortste afstand tussen de aarden en de maan van dit jaar 2019, dus vanavond kunnen we met recht spreken van een supermaan.

Derde en laatste supermaan in maart
Op 21 januari hadden we tijdens het krieken van de dag dus al de superwolfbloedmaan, vanavond is er de supersneeuwmaan en de laatste supermaan van dit jaar is vervolgens alweer op 19 maart. Dat is de kleinste van het jaar, met dan een afstand van bijna 360 duizend kilometer tussen de maan en de aarde.

Weer.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen