De leden van Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

Foto: Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

In de aanloop naar de Kring dag Kring Maasland gaat op 29 en 30 juni a.s. geeft PR & Jonge Deken Michel Omtzigt van Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk een toelichting van de leden wat zij allemaal precies doen. Hij gaat beginnen met de tamboer en zijn trom er uit te lichten.

“Binnen ons gilde hebben wij 4-6 tamboers. Volgens geschiedschrijving was van oudsher de tamboer lid van de overheid. Dat is al heel lang niet meer zo en ook moet in twijfel worden getrokken of dat dit bij het Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk ooit het geval is geweest. De overleverings- verhalen melden dat de tamboer op de teerdagen verplicht was om bier te tappen en op last van de hoofdman moest hij ook verzoeken om zij die vreemd waren in het gildelokaal dit te verlaten. Destijds werd de tamboer betaald voor zijn arbeid, dit geschiedde in de vorm van onderhoudskosten voor de trom. Daartoe was hij ook verplicht om zijn trom nauwkeurig gade te slaan. Naast het trommen en de eerder omschreven “werkzaamheden” was een van zijn andere taken het aanzeggen van de vergaderingen.

De tamboer kan gebruikmaken van diverse trommen. Zoals daar zijn de “echte” gildetrom waarvan de ketel zowel van hout maar ook van koper gemaakt kan zijn, de trommelvellen moeten bestaan uit dierlijke producten. De hoogte en de breedte van de voornoemde trom is circa 400mm. Daarnaast bestaat de landknechten trom, deze bestaat uit trommelvellen die een aanmerkelijke kleinere diameter hebben, ook de hoogte verhoudt zich tot de diameter totaal anders deze trommen zij vaak veel hoger dan breed. Als laatste kan genoemd worden de muziektrom, dit is een platte trom die veelal door jeugdige tamboers bespeeld wordt. De bedoeling van deze trom is wel goed maar we moeten ons de vraag stellen of deze trom wel in het gilde thuishoort.

Heden ten dage ligt de nadruk van het tamboer zijn op het begeleiden van het gilde tijds hun optochten, waarbij zij naar buiten gaan, immers “gilden marcheren niet maar gaan”. Doorgaans is het zo dat ze met drieën naast elkaar aantreden in geval van een bezetting van zes tamboers opereren zij in twee leden van drie. Tijdens het “gaan” slaan zij een voor afgesproken mars, bij (gilde) begrafenissen slaan ze een zogenaamde omfloerste trom, hierbij is de trom afgedekt met een zwarte doek.

Thans kan de functie van de tamboer gezien worden als het naar buiten treden bij ceremoniële handelingen bijvoorbeeld bij het koning schieten, het patroonfeest, begrafenissen maar ook begeleiden zij tijdens het vendelzwaaien de vendeliers met hun “getrom”.

Volgende keer zal ik de vendelier toelichten”
J.M.J.M. (Michel) Omtzigt Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk
Public Relations & 1e Jonge Deken

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen