Dorpswandeling Nieuwkuijk op dinsdagavond 4 juni

Foto: Nico de Bont

Door heemkundekring Onsenoort wordt a.s. dinsdagavond 4 juni in Nieuwkuijk een dorpswandeling  gehouden. Het vertrek is om 18.30 uur bij de Emmamolen. Tijdens de twee uur durende wandeling vertelt Henk Roestenburg op een aantal vertelpunten wat in de vorige eeuw er zoal in Nieuwkuijk veranderd is.

De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek  ‘Dorpswandeling Nieuwkuijk & Onsenoort’.

Tijdens de wandeling wordt o.a. verteld over de vroegere postkantoren in Nieuwkuijk. En natuurlijk wordt dan verhaald over Betsy van Dommelen, beter bekend als Betsy de Post, die in 1944 het hulppostkantoor van haar vader heeft overgenomen en kantoorhoudster is gebleven tot 1978. Nadien is het een postagentschap geworden bij Broer van Overbeek die in Nieuwkuijk een kapperszaak annex sigarenwinkel had. Van Overbeek heeft dit volgehouden tot 1995, inclusief twee roofovervallen.

Gebruikelijk was dat in het postkantoor ook het telefoon- en telegraafkantoor is gevestigd, maar niet in Nieuwkuijk. Vanaf 1908 is Nieuwkuijk aangesloten op de telefoonlijn vanaf ’s-Hertogenbosch en is  het kantoor gevestigd bij klompenmaker Nol Coppens, die daarvoor een vast dienstverband had met de toenmalige gemeente Nieuwkuijk. Aan de hoek van de klompenmakerij hing een uithangbord van het telefoon- en telegraafkantoor en aan de zijkant van het huis was een deur naar het kantoor, naar de klompenmakerij en naar de varkensstal. De deur stond altijd open, zelfs in de nacht en eenieder liep er binnen en was er welkom. In 1954 is het kantoor opgeheven.

In het gedeelte met platdak was in de periode 1912 tot 1935 het postkantoor van Nieuwkuijk gevestigd. Foto 1916, collectie Nico de Bont.

 

 Het derde huis rechts was de klompenmakerij van Nol Coppens, waar het telefoon- en telegraafkantoor gevestigd was. Foto 1905, collectie Nico de Bont.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen