Kunstlezing: Hoe ruikt succes?

Foto: Bibliotheek Heusden

Kleurrijke bloemstillevens van twee Brabantse Broers Maandag 17 juni 19.30 uur de Bibliotheek Vlijmen

Momenteel is in Het NoordbrabantsMuseum de overzichtstentoonstelling ‘De geur van succes te zien’ te zien. Centraal staat het werk van twee Tilburgse broers, Gerard en Cornelis van Spaendonck. Zij hebben in de late achttiende eeuw veel succes in Parijs.

Gerard introduceerde daar de bloemstillevens en deze waren zeer in trek bij de adel en gegoede burgerij. Ook op de Salon deden zijn werken het goed en hij wordt in 1774 benoemd tot koninklijk miniatuurschilder aan het hof van Lodewijk XVI.

Roerige tijden volgen in Parijs: in 1789 begint de Franse Revolutie en de guillotine draait overuren. Opmerkelijk is dat de broers daar weinig last van lijken te hebben en ze hun vooraanstaande positie behouden: Napoleon kent Gerard de  ‘Legion d’honneur’ (Legioen van Eer) toe voor zijn werk.

Tijdens deze lezing zullen we dieper in gaan op de werken van de broers Van Spaendonck en bekijken hoe zij in korte tijd succesvol werden. We duiken in het Parijs van rond 1780 en zetten de werken in context: hoe zag het Parijs er toen uit en hoe heeft dat het werk van de broers beïnvloed? Waarom waren de bloemstillevens zo’n succes en waar komt het onderwerp eigenlijk vandaan? Hoe werkten de Van Spaendoncks en welke materialen gebruikten zij?

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar deze kleurrijke werken in grimmige tijden? Meld je dan snel aan voor de lezing op 6 juni!

Over Art Trip
Anne Weijers is gepassioneerd kunsthistorica en docent. Met haar bedrijf Art Trip verzorgt zij rondleidingen, cursussen en lezingen. Ze is werkzaam als rondleider in Het Noordbrabants Museum en het Design Museum in Den Bosch en geeft les aan de Hogeschool Utrecht en Emerson College European Centre. Meer informatie vindt u op de websitehttps://art-trip.nl/ art-trip.nl

Aanmelden voor de lezing is mogelijk via de website Toegang leden 2,50 euro Niet-leden 5 euro

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen