Dementievriendelijk Heusden organiseert verschillende activiteiten in de ‘Alzheimerweek’

Foto: Pixabay

Zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor dementie. De kerngroep DVG (Dementie Vriendelijke gemeenschap) in Heusden sluit daarbij aan en heeft een aantal activiteiten georganiseerd.

Al vanaf 2014 zijn afgevaardigden van partijen actief om begrip te vragen voor de verschillende vormen van dementie, vergeetachtigheid, ouderdomsverwarring of hoe men dat ook wil benoemen. Zij zijn vertegenwoordigd in de kerngroep DVG

Wat is een dementievriendelijke gemeente?

  • We betrekken iedereen zo lang mogelijk in de samenleving.
  • We zorgen voor begeleiding op maat voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
  • Er is aandacht voor het aanbieden van trainingen
  • We hebben begrip voor elkaar en streven naar een gemeenschap waarin mensen met dementie zelf nog boodschappen kunnen doen, bankzaken regelen, naar een vereniging kunnen gaan of een bibliotheek en een museum bezoeken.

Mensen met dementie moeten erop kunnen vertrouwen dat de cirkel van mensen die om hen heen staat een handje helpt wanneer zij het even niet meer weten.

De activiteiten
20 september: Workshop schilderen in Het Pieck
Als u altijd al graag hebt willen tekenen of schilderen dan is het nu tijd om het te proberen.
Vrijdag 20 september van 14.00 tot 16.00 uur is er een workshop schilderen in Het Pieck in Drunen.
Docente Saskia van Oversteeg zal  de workshop leiden. De uitdaging is dat ook mensen met ouderdomsverwardheid op een creatieve manier bezig kunnen zijn en dat zij andere mensen ontmoeten, eventueel samen met hun mantelzorger
Met uitleg van Saskia maken de deelnemers een kleurrijke creatie op doek dat ze na afloop van de workshop mee naar huis mogen nemen. Gezelligheid staat voorop bij deze creatieve workshop. Verras uzelf en doe mee. Deze workshop is in goede samenwerking georganiseerd door Het Pieck en DVG. Deelname is gratis, inclusief koffie of thee.

23 september: Tragikomedie “Ik wil je niet kwijt”
Toneelstuk en informatieve bijeenkomst in de bibliotheek in Vlijmen waar oudere spelers van theatergroep Nocturne het wel en wee van hun eigen generatie in beeld brengen en erover napraten met het publiek. Het verhaal gaat over Thea en Joop. Zij zijn 50 jaar getrouwd, wanneer Thea begint te dementeren. Terwijl Joop en haar directe omgeving zich zorgen maken, blijft zij nog strijdbaar ontkennen. Dit leidt tot hilarische confrontaties met een arts en een gemeenteambtenaar.  Wanneer Thea wordt opgenomen, mist Joop haar vreselijk en overweegt haar terug te halen en zelf de zorg te  regelen. De gemeenteambtenaar, inmiddels zzp’er, biedt zijn diensten aan. Hij mobiliseert  de mantelzorgers en deelt met hen zijn visionair zorgconcept met vele ‘win-win-situaties’. De rode draad bij dit verhaal is de liefdevolle verbintenis tussen twee oudere mensen, een band die sterker is dan de ellende die hen overkomt.
Het optreden is in de Bibliotheek van Vlijmen, om 19.30 uur gaan de deuren open.  Het optreden begint om 20.00 uur. Deelname is gratis, inclusief koffie of thee.

24 september zijn er twee activiteiten:
Balanstraining voor ouderen, ook met dementie 
Ouderen krijgen vaak te maken met leeftijd gerelateerde problemen. Een bekend probleem is bijvoorbeeld het vermogen om stabiel op je voeten te blijven staan. Een goede houding is belangrijk maar ook dat u zich kunt ontspannen. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar en moeten met elkaar in evenwicht zijn. Bewegen kun je alleen doen of samen, bijvoorbeeld met degene voor wie u zorgt.
Nicolette Slot, oefentherapeut Mensendieck, mind language coach, bedrijfsoefentherapeut, wandeltrainer en leefstijl coach vertelt hier meer over en kan u oefeningen aanreiken.
De bijeenkomst wordt gehouden in Partycentrum De Remise in Drunen van 13.00 tot 15.00 uur.

 

Informatieavond voor bedrijven
Bedrijven in  de gemeente Heusden worden uitgenodigd mee te doen aan een interactieve training die wordt verzorgd door Alzheimer Nederland. DVG Heusden rekent erop dat bedrijven mee doen om onze gemeente dementievriendelijk te maken.
De bijeenkomst wordt gehouden in het voormalige gemeentehuis van Drunen, Raadhuisplein 16, van 19.30 tot 21.30 uur

Mocht u geen informatie ontvangen hebben, neem dan contact op met Marion Arends, tel. 06 2260 5676 of Ria de Folter 06 1176 0048

26 september Alzheimercafe
De ‘Alzheimerweek’ wordt afgesloten met het Alzheimercafe onder het genot van een hapje en een drankje zal het meidenkoor Woestgenoege een gezellig optreden verzorgen. Het repertoire omvat Nederlandse evergreensDe organisatie van het Alzheimercafe is aanwezig om informatie te verstrekken, zij kunnen u de weg wijzen. U bent welkom in Ontmoetingscentrum De Hop / Sint Janshof in Vlijmen.

Aanmelden voor de activiteiten kan via telefoonnummer 06 2260 5676 of per mail naar [email protected].
Help mee om onze gemeente dementievriendelijk te maken. Het is in ons aller belang!

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen