75 jaar vrijheid! In een cultureel perspectief

Foto: John Reinhard

Het herdenken van de bevrijding van Zuid-Nederland is een belangrijke gebeurtenis. 75 Jaar later wordt de groep mensen die de bevrijding aan den lijve hebben meegemaakt steeds kleiner. Cultuurtoren Honsoirde speelt op de festiviteiten in door het belang van de Bevrijding door te trekken naar onze huidige wijze van leven en verwerken.

Een tentoonstelling Veteranenkunst, een concert met de muziek van de jaren ’40 en ‘50 en een lezing over slavernij maken daarom deel uit van ons programma.  Van 20 oktober tot en met 17 november staat de Cultuurtoren iedere zondag open voor belangstellenden.

Op zondag  20 oktober om 14 uur openen Thom Blankers (wethouder gemeente Heusden) en Pauline Backbier (voorzitter Stichting Veteranen Kunst) de expositie Veteranen Verbeelden. De tentoonstelling is samengesteld door Stichting Veteranenkunst. De kunstwerken zijn gemaakt door (Nederlandse) veteranen naar aanleiding van en/of ter verwerking van hun ervaringen tijdens oorlogen, VN-missies en overige ernstoperaties.  Tevens is er een fototentoonstelling met portretten van veteranen samen met een kind. Zij samen staan voor Vrede, Vrijheid en Vriendschap. Een bijzonder project dat vastgelegd is door Fotogroep Vlijmen en Fotoclub Drunen.

Naast de expositie zijn er ook andere activiteiten. Op zondag 27 oktober wordt in de Cultuurtoren de muziek van de bevrijding ten gehore gebracht door Eugenie Geurts.  Zij geniet in onze regio faam als zangeres en pianiste. De muziek die in de jaren rondom de bevrijding gecomponeerd is, heeft haar bijzondere belangstelling vooral vanwege het optimisme en de vreugde die in deze jaren uit de muziek sprak.

Zondag 10 november is er een lezing. De bekende historicus Piet Emmer legt uit wat ons slavernijverleden ons leert over de omgang met vrijheid. Hij gaat in op de economische ontwikkeling van handelsland Nederland en de wijze waarop de slavernij uiteindelijk is afgebouwd.

Tenslotte wordt dit project op 17 november afgesloten met een concert door Harmonie St. Cecilia Haarsteeg Wat is een leven zonder muziek? Was is een dorp zonder harmonie?  Inwoners uit Haarsteeg en andere dorpen merkten dat muziek maken juist in moeilijke tijden ontspanning geeft. De harmonie heeft zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog doorstaan. In 1941 moest de vereniging onderduiken omdat ze het lidmaatschap van de Kultuurkamer tijdens de Duitse bezetting had geweigerd. Na de oorlog werd het 100-jarig bestaan van de vereniging met terugwerkende kracht met verve gevierd, na drie jaar uitstel. Vorig jaar heeft St. Cecilia haar 175-jarig bestaan gevierd. De harmonie draagt door de vele activiteiten een steentje bij aan een leven mét muziek en saamhorigheid – in vrijheid!

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen