Bevrijding en Wederopbouw Heusden

Foto: HKK Onsenoort

Middels een expositie van maandag 13 januari tot maandag 2 maart in de Bibliotheek van Vlijmen laat de Heemkundekring Onsenoort zien wat voor vreselijke gebeurtenissen er zich in de laatste dagen voor de bevrijding hebben afgespeeld in de omgeving van Heusden.

Ook wordt er in de expositie aandacht besteed aan de noodvoorzieningen die worden getroffen in de periode na de oorlog, en hoe het normale leven weer langzaam wordt opgepakt.

De Bevrijding van de Oostelijke Langstraat
Op 4 november 2019 is het 75 jaar geleden dat de Oostelijke Langstraat werd bevrijd van de Duitse bezetting. Een bevrijding, die in de week voorafgaand aan zaterdag 4 november 1944, wordt ingeleid met zware beschietingen op de dorpen in de Oostelijke Langstraat.

Van 30 oktober tot 4 november 1944 is het Drongelens Kanaal de frontlinie tussen de Duitsers aan de noordkant en de Geallieerden aan de zuidkant ervan. De daadwerkelijke bevrijding wordt op zaterdag 4 november 1944 ingeleid met hevige beschietingen, bij de bevolking bekend als “trommelvuur”.

Veel is vernield en veel slachtoffers zijn te betreuren. Die zaterdagavond wordt als eerste Drunen bevrijd, later die avond en nacht volgen Nieuwkuijk, Vlijmen, Haarsteeg en Elshout. Op zondag 5 november is de gehele Oostelijke Langstraat bevrijd. Een tiental uren voor de bevrijding van de vestingstad Heusden, in de nacht van 4 op 5 november, blazen de Duitsers de toren van het Stadhuis op, waarbij 134 onschuldige burgers gedood.

Zijn wij werkelijk bevrijd? Of is alleen de bezetter verdreven? Tot 5 mei 1945 liggen de Duitsers maar net op schootsafstand aan de overkant van de Maas. Na 5 mei 1945 komt de bouw van noodvoorzieningen langzaam op gang, enkele jaren later gevolgd door de daadwerkelijke wederopbouw.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen