Expositie De lange weg van heer Bommel

Foto: Honsoirde

Zondag 19 januari om 13.30 uur opent in de Cultuurtoren de expositie over heer Bommel en Tom Poes door de jaren heen, samengesteld door Paul Verhaak en Jack Didden. Centraal in deze expositie staan de 177 verhalen over Tom Poes en heer Bommel die Marten Toonder schreef en tekende tussen 1941 en 1986.

Sinds 1967 erkend letterkundige is Toonder absoluut uniek binnen de Nederlandse literatuur door de combinatie van beeld en taal.  In zijn werk komt de term ‘beeld-spraak’ letterlijk tot uitdrukking. Deze tentoonstelling is dan ook zowel een feest voor de kijker als een genot voor de lezer vanwege de vele geweldige teksten, waarbij natuurlijk de bekende taalvondsten als ‘minkukel’ en ‘denkraam’ de revue passeren en in een context worden geplaatst.

Mede dankzij Museum De Bommelzolder en de Toondercompagnie is er veel uniek materiaal te zien. De samenstellers tonen niet alleen lange weg die de verschillende personages aflegden, maar ook de ontwikkeling van Toonders tekenstijl. Uiteraard is er niet alleen aandacht voor de twee hoofdpersonen, maar ook voor de schare regelmatig terugkerende personages als Wammes Waggel (de hofnar), Kwetal (de breinbaas), Joost (de bediende), Terpen Tijn (de onsterfelijke kunstenaar), Dorknoper (de ambtenaar) om er een paar te noemen.

Daarnaast laat de tentoonstelling zien dat Toonder zijn tijd vooruit was met zijn verhalen waarin hij massavermaak, drugsgebruik, uit de hand gelopen kapitalisme en de verregaande aantasting van de natuur aan de kaak stelt. Ook de in de loop der jaren geproduceerde merchandising is ruim vertegenwoordigd. Tot slot worden in een zaal de tekenfilms getoond die de Toonder maakte evenals de later geproduceerde avondvullende speelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel,die op een Bommelverhaal is gebaseerd. Kortom, een tentoonstelling voor zowel de kijker als de lezer.

Tegelijk wordt er tijdens de opening het eerste van drie boeken gepresenteerd in de reeks Nu begrijpt u wat ik bedoel.In de deze kloeke delen wordt de lezer meegenomen op de reis van krantenstrip tot boek. Het eerste deel is te koop via de website van Pas Producties of op de tentoonstelling. Het boek dat 376 bladzijden telt kost € 45. Voor verdere informatie verwijzen we naar de website van Pas Producties.

Gekoppeld aan de tentoonstelling houden Paul Verhaak en Jack Didden op zaterdag 1 februari in het kader van Drunense Deining een lezing over het werk van Marten Toonder in de Bibliotheek Drunen. Voor meer info zie www.bibliotheekheusden.nl

De expositie is vrij te bezoeken voor de andere activiteiten kunt u kaarten reserveren via onze website www.honsoirde.nl

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen