Private banken mogen geldscheppen

Foto: Honsoirde

Econoom Martijn van der Linden is op donderdag 12 maart te gast bij Honsoirde in Nieuwkuijk. Hij geeft een lezing over hoe ‘ons’ geldsysteem anders kan én moet. Volgens Van der Linden leidt elke nieuwe banklening tot nieuw (bank)geld. Hij onderzoekt hoe een nieuw, stabieler geldsysteem eruit zou kunnen zien. Zijn voorstel is onder andere om het geld weg te halen bij de banken.

Oud-Vlijmenaar Martijn van der Linden (39) is econoom, lector New Finance aan de Haagse Hogeschool, columnist bij Follow The Money -een platform voor onderzoeksjournalistiek-, voorzitter van stichting ‘Ons Geld’ en promovendus aan de TU Delft.

“Binnen het huidige systeem hebben private banken als ING en ABN AMRO een bevoorrechte positie: ze mogen geldscheppen. Wat veel mensen niet weten is dat kredietverlening door banken gepaard gaat met geldschepping. Elke nieuwe banklening leidt tot nieuw (bank)geld. In het verleden heeft bankgeld de geldhoeveelheid flexibel gemaakt en betaling over afstand vereenvoudigd. Bankgeld heeft echter een groot nadeel: het is fragiel. Bankgeld kan enkel als geld functioneren als er publieke vangnetten zijn. Deze publieke vangnetten leiden echter tot onrechtvaardige situaties. Ze zorgen ervoor dat winsten worden geprivatiseerd en risico’s gesocialiseerd. Dit is onwenselijk en het kan in mijn ogen fundamenteel anders met behulp van digitale technologieën”, aldus deze econoom.

Piketty
De Franse ‘rockster-econoom’ Thomas Piketty opent in zijn nieuwste boek ‘Kapitalisme en ideologie’ de aanval op de superrijken, die hij onder andere via het betalen van torenhoge belastingen wil aanpakken. Hij focust zich niet alleen op vermogen, geld en kapitaal, maar ook op betere kansengelijkheid door middel van onderwijs. Dat is een andere ideologie. Van der Linden zoekt een oplossing in een ander systeem, door middel van het geld bij de banken weg te halen. Over de ideologie van Piketty, die met zijn eerste boek wereldberoemd is geworden, zegt hij: “Piketty heeft knap werk geleverd. Hij heeft ongelijkheid op de wetenschappelijke en politieke agenda gezet. Dat was hard nodig, want sinds 1980 neemt in vrijwel alle landen de ongelijkheid toe. Met de inrichting van het monetair-financieel systeem proberen wij iets soortgelijks te doen. Tien jaar geleden werd het onderwerp door velen als irrelevant gezien. Inmiddels publiceren veel ‘mainstream’-economen en centrale banken over onderwerpen als de introductie van een ‘Centrale Bank Digitale Valuta.”

In de lezing, onder auspiciën van de Stichting Honsoirde, gaat Van der Linden onder andere in op de noodzaak van aanpassing van ‘ons’ geldsysteem. Plaats van handeling is de cultuurtoren van de voormalige abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk, aanvang 19.30 uur. Kaarten reserveren kan via www.honsoirde.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen