Buurtbemiddeling Heusden in tijden van Coronavirus

Foto: Pixabay

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom het coronavirus. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden. Juist daardoor kan burenoverlast op dit moment extra vervelend zijn.

Er is onzekerheid en soms ook wel angst. Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden. Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Men hoort en ziet meer dan in normale tijden en kan minder van elkaar verdragen. Daarom vanuit Buurtbemiddeling Heusden een aantal tips.

Tips

  • Als u weet dat u een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
  • Realiseer u dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
  • Als u boos bent of geïrriteerd raakt, nemen uw emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot u rustig bent voordat u de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt niemand verder.
  • Normaal gesproken adviseert Buurtbemiddeling buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. U dient in ieder geval 1,5 meter afstand te houden tijdens een gesprek, maar u kunt ook denken aan het uitwisselen van elkaars telefoonnummers en even te (video)bellen als u overlast ervaart.

Buurtbemiddelaars
Wie er niet uitkomt met de buren kan Buurtbemiddeling inschakelen. Vrijwillige buurtbemiddelaars helpen buren met gesprekken om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden. Maar Buurtbemiddeling is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat u in uw situatie zou kunnen doen of als u uw verhaal kwijt wilt. Daar zijn we voor. Buurtbemiddeling wordt verzorgd door BIJEEN.

De coördinator van Buurtbemiddeling is op maandag-, dinsdag- en donderdagochtend van 08.30 tot 12.30 uur te bereiken via 06 251 542 01. Ook kan er gebeld worden met het Aanmeldpunt van BIJEEN (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur): telefoon (073) 78 201 78. Een e-mail sturen kan ook: [email protected].

Meer informatie
Op www.buurtbemiddelingbrabant.nl staat meer informatie over Buurtbemiddeling in de gemeente Heusden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen