Foto’s Engelermeer en Biessertpolder

Onze fotograaf Ad Hartjes was zaterdagmorgen al weer vroeg op zijn fiets gestapt en had natuurlijk ook zijn fototoestel meegenomen en maakte foto’s bij het Engelermeer en later van de mooie natuur in de Biessertpolder.

Engelermeer
Het natuurgebied gebied bij het Engelermeer omvat de restanten van een eendenkooi, open water, broekbos, veenmosarm rietland en cultuurland. De eendenkooi is in gebruik als tel- en ringstation en rustgebied voor watervogels. Het moerasbos behoort tot het elzenrijk essen-iepenbos en het droog essen-iepenbos. Vanaf 1990 zijn geiten ingeschaard om geheel dichtgroeien van het gebied tegen te gaan. Het riet wordt gemaaid. Omstreeks 2005 zijn een oeverzwaluwenwand en een vleermuiskelder aangelegd. Rond 2010 is het gebied beter toegankelijk gemaakt voor wandelaars.

Biessertpolder
De inrichting van de Biessertpolder geeft ruimte aan mens en natuur. De polder fungeert als klimaatbuffer, waarbij natuur en recreatie met waterberging worden gecombineerd. Het vasthouden van water en het beheer door lokale boeren helpen de natuur tot ontwikkeling komen. Bij extreem hoog water op de Maas en de Dommel dient de polder als opvanggebied om wateroverlast in ‘s-Hertogenbosch te voorkomen.

Het exacte stroomgebied van de Maas, van de bron tot aan de monding van de rivier in de Noordzee, is hier weergegeven in de vorm van een kunstwerk. Dit landmark bestaat uit een meanderende muur van maaskeien. De Maas levert dus letterlijk het materiaal voor deze muur. De plaatsnamen op de weg verwijzen naar hun ligging langs de loop van de rivier. Het kunstwerk geeft aan dat deze polder niet op zichzelf staat, maar een onderdeel is van het stroomgebied van de Maas.

Foto’s gemaakt door Ad Hartjes

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen