Foto’s Ecologische verbinding langs Koningsvliet

Eerder wist Heusden.Nieuws al te melden dat Waterschap Aa en Maas samen met de gemeente Heusden een ecologische verbindingszone (EVZ) aan langs de Koningsvliet zou gaan aanleggen.

Deze natuurstrook is 2,5 kilometer lang en verbindt de natte natuurparels ‘Sompen en Zooislagen’ en ‘Hooibroeken’. Planten en dieren hebben zo meer leefruimte en verplaatsen zich veilig.

Op bovenstaande foto is te zien een stuw met vistrap die werkt op zonnepanelen en/of wind energie met een windturbine. Deze laden de accu`s op en als de vistrap moet sluiten of dat de stuw het bovenstroomse waterpeil moet regelen gaat dit nu automatisch. Tevens zal de locatie één keer per etmaal alle gegevens naar de centrale verzenden via een mobiele verbinding, zoals stuwpeil, accu laadniveau, stand van de stuwen gegevens van de vistrap.

Daarnaast maakte Ad Hartjes foto’s hoe het er nu voorstaat

Wat is er gedaan
< Natuurlijke oever langs het hele traject aangelegd
< Aanleg van poelen voor amfibieën aan de westelijke kant
< Planten van bomen en struiken tegen de provinciale weg N267
< Bloemrijk grasland
< Zorg voor dat planten en dieren zich thuis voelen

Natte natuurparel Sompen en Zooislagen
De Natte Natuurparel Sompen en Zooislagen bestaat voor een belangrijk deel uit een oude Maasmeander. Hier zijn enkele waardevolle restanten van het vroegere polder- en rivierengebied te vinden. Om dit te behouden zijn sloten gedempt en de waterstanden in de sloten zijn verhoogd middels de stuwen en het bevloeien van gronden.

Natte natuurparel Hooibroeken
Hier heeft het waterschap de karakteristieke natuur hersteld. De waterstand in de winter is verhoogd door het afdammen en hergraven van een aantal sloten en greppels en percelen zijn bevloeid met kwalitatief hoogwaardig kwelwater waardoor vochtig schraalland, bloemrijk grasland, dotterbloemhooiland en elzenbroekbos behouden wordt.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen