Bewoners met nieuwe belasting benadeeld door de coalitie van het waterschap Aa en Maas

Foto: A van Beelen

Vooral de bewoner met de kleine beurs wordt benadeeld door het besluit van de coalitie. Dat zei Anita Slaats van de Algemene Waterschapspartij (AWP).

Op vrijdag 5 juni 2020 diende de AWP samen met Ouderen Appèl Hart voor Water, gesteund door Vijftig Plus en de PvdA  een amendement in op het belastingvoorstel voor de komende vijf jaar, waardoor juist de minderbedeelden er een beetje beter vanaf zouden komen.

De coalitie bestaande uit Water Natuurlijk, CDA en de Fractie Geborgde (Ongebouwd, bedrijven en Natuur) stemde tegen het amendement. Duidelijke argumenten bleven achterwegen. Vooraf was er twijfel over wat Water Natuurlijk zou doen. Landelijk wil Water Natuurlijk namelijk een eerlijker en uitlegbaar belastingstelsel maken. Echter In de praktijk sluiten de gelederen zich binnen de coalitie en wordt er geen verschil gemaakt, vertelde Slaats.

De inwoners en woning-eigenaren betalen ongeveer 75% van de kosten van watersysteembeheer bij ons waterschap. Het merendeel van de kosten voor waterbeheer is echter ten behoeve van de agrarische sector. Vandaag was het moment om de belastingverdeling voor de komende vijf jaar vast te zetten. Daarom had mijn AWP-fractie besloten om een aanpassing in te dienen. In het voorstel gaan bedrijven er wat op achteruit en ongebouwd, zeg maar de boeren, er iets minder hard op vooruit. De “winst” zou komen te liggen bij de huurders en de bezitters van de huizen beneden de €300.000,-. Zij zouden minder gaan betalen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen