Rondje op de fiets Biesertpolder, De Dieze en Creveceour

Ad Hartjes maakte op de fiets en met zijn camera een rondje door het mooie gebied Biesertpolder, De Dieze en Creveceour.

De vistrap bij Creveceour wordt inmiddels ook gebruikt door bevers. De bevers scharrelen rustig door de vertical-slots. (Een vistrap of vispassage is een waterbouwkundig kunstwerk dat tot doel heeft vissen toegang te geven tot een door een dijk, dam, stuw of sluis ontoegankelijk geworden achterland. Ook nabij gemalen treft men vistrappen aan om de vis veilig langs het gemaal te laten zwemmen.

De bever is het grootste knaagdier van Europa. Het is dan ook een kanjer, met een gewicht van ruim 20 kilo en een lengte van meer dan een meter. Kenmerkend is natuurlijk de horizontaal afgeplatte staart, in de vorm van een peddel. En dat een bever regelmatig bomen omknaagt is ook algemeen bekend.

 De bever leeft in en langs het water, van kleine stroompjes tot rivieren en meren. Net als de muskusrat gebruikt hij een ‘waterslot’ ter beveiliging van zijn hol. De ingang van zijn hol ligt altijd onder water, zodat het alleen duikend te bereiken is. In situaties met een hoge oever begint de bever onder water in de oever te graven totdat hij boven de waterlijn is. Daar maakt hij vervolgens de nestkamer. Als de oever daar niet hoog genoeg voor is sleept hij materiaal aan om als dak van de nestkamer te dienen. Zodoende kan er een beverhut ontstaan. Dat kan een indrukwekkend bouwwerk worden van ruim een meter hoog en meer dan vijf meter in doorsnede. Als de waterstand ter plaatse daalt of niet hoog genoeg is om als waterslot te dienen, kan een bever een dam gaan bouwen om het water tegen te houden. Dat kan een kleine ‘drempel’ zijn van nauwelijks tien cm boven de waterlijn, maar ook een bouwwerk van meer dan een meter hoog. In Nederland, waar de waterstand op veel plaatsen relatief stabiel gehouden wordt, is het vaak niet nodig voor een bever om een dam te bouwen.

Foto’s Ad Hartjes

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen