Oproep aan Nieuwkuijkse dialectsprekers

Foto: Marie vd Middelhaai

Goeiendag. Mijn naam is Marie van de Middelhaai. Ik zing al ruim 15 jaar in het plaatselijk dialect en ben al een flinke tijd druk bezig een dialectwoordenboek samen te stellen. Om het woordenboek volledig te kunnen voltooien,  plaats ik diverse oproepen.

Aanvankelijk ging ik uit van een gecombineerd Vlijmens-Haarsteegs dialectwoordenboek. Van diverse zijden had ik namelijk vernomen dat het Nieuwkuijks dialect af zou wijken van het Vlijmens en Haarsteegs. Maar na vele gesprekken met verscheidene Nieuwkuijkse dialectsprekers (b)lijkt het Nieuwkuijks identiek aan het Vlijmens. Ik heb nog geen enkel Nieuwkuijks woord vernomen dat in Vlijmen of Haarsteeg niet gebruikt wordt. Daarom wil ik er een gecombineerd Vlijmens, Haarsteegs  en Nieuwkuijks woordenboek van maken. Het  bevat inmiddels circa 10.000 dialectwoorden.

Het is mogelijk dat ik niet de juiste Nieuwkuijkse dialectsprekers heb gesproken of dat unieke Nieuwkuijkse woorden nog niet boven tafel zijn gekomen. Daarom doe ik bij deze een dringende oproep aan alle Nieuwkuijkse dialectsprekers om, voordat het woordenboek gedrukt zal gaan worden, mij dialectwoorden toe te sturen, die uniek Nieuwkuijks zijn. Woorden die bij Vlijmense en Haarsteegse dialectsprekers onbekend zijn.

Ga de uitdaging aan en stuur uw ultieme Nieuwkuijkse woord s.v.p. aan: [email protected] of naar Nassau Dwarsstraat 5, 5251 KJ VLIJMEN. Ik wacht vol spanning.

Dè ge bedankt zet, dè witte. Houdoe war!

Marie.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen