Vlijmens Ven staat volop in bloei

Vlijmens Ven is een natuurgebied ten zuiden van Vlijmen en staat volop in bloei in deze tijd van het jaar. Het is onderdeel van aan groter moerassig gebied waar ook De Moerputten en de Bossche Broek deel van uitmaken.

Dit laaggelegen gebied werd vroeger gebruikt als overlaatgebied voor het water dat van de zuidelijk gelegen dekzandruggen afstroomde. Die functie heeft het gebied nu weer, dit om overstromingen in Den Bosch te voorkomen.

“In het Vlijmens Ven voltrekt zich een wonder. Ik zie het natte grasland steeds ‘blauwer’ worden. En met blauwer bedoel ik ook paars, geel en groen. De knalgele ratelaar, paarse orchideeën en hoge rietkragen langs de slootkant. Hier ontwikkelt zich zeldzaam blauwgrasland. Meer verstopt in de sloten leven kranswieren en modderkruipers. En met de zang van karekiet en veldleeuwerik op de achtergrond is het hier echt genieten.” Boswachter Sander Verwoerd

 De hooi- en weilanden die wij als Natuurmonumenten beheren, mag het water weer stromen. Voorheen kampte het gebied met verdroging, hoewel het kwelwater nooit helemaal verdween. Nu creëren we weer natte en voedselarme omstandigheden waar veel wilde bloemen zich thuis op voelen. De vogels weten het gebied al te vinden. Ook de das  komt er voor.

Blauwgrasland
De afgelopen eeuw raakten we bijna alle blauwgrasland kwijt. Van de 30.000 hectare was nog maar een kleine 30 hectare over. Oorzaak: mest en verzuring. Onder de noemer ‘Blues in the Marshes’ breiden we het blauwgraslandgebied nu uit met ruim 100 hectare uit. Dit doen we door de bovengrond af te graven, om de opgestapelde meststoffen af te voeren. Deze grond zal deels door het Waterschap Aa en Maas hergebruikt gaan worden voor de aanleg van kades. Op de schrale ondergrond kan dan weer blauwgrasland ontstaan.

Foto’s Ad Hartjes

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen