Burgernet gaat bij sommige oproepen foto’s plaatsen

Foto: Burgernet

Op Facebook gedeelde Burgernetoproepen leiden heel vaak tot de opmerking dat het met een foto allemaal wat eenvoudiger zou zijn om een vermist gemeld persoon of de dader van een overval te herkennen.

Burgernet plaatste echter nooit foto’s bij de oproepen, enkel een signalement. Niet alleen omdat er geen foto beschikbaar was, maar ook omdat men beducht is voor negatieve gevolgen op langere termijn, bijvoorbeeld voor iemand die korte tijd vermist is geweest.

Maar berichten met foto’s zetten de ontvanger eerder aan tot actie dan berichten zonder foto. Daarom gaat Burgernet in de toekomst in sommige gevallen wel foto’s plaatsen.

Binnenkort kunnen mensen via de Burgernetapp foto’s, bijvoorbeeld van een verdachte of van de auto waarmee een verdachte zich verplaatst, uploaden. Dat wil evenwel niet zeggen dat die foto’s dan ook direct voor iedereen op Burgernet zichtbaar zullen zijn. Dat hangt onder meer af van de omstandigheden. Ook wil men er bij een misdrijf helemaal zeker van zijn dat de op de foto getoonde persoon wel de gezochte dader is. Dat vergt uiteraard wat uitzoekwerk en daarom kan het wel even duren voordat een doorgestuurde foto via Burgernet wordt getoond. Maar of een foto wordt getoond wordt uiteindelijk beslist door de Officier van Justitie en niet de politie.

Bij een vermissing beslissen naasten of familieleden of een foto mag worden geplaatst. De foto’s worden verwijderd zodra iemand is aangehouden, weer terecht is of als de Burgernetactie is afgelopen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen